Annons
Nöje

Här hamnar kända statyn

Publicerad 26 oktober 2017
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN

En av Sveriges mest omdebatterade statyer, ”Med handväskan som vapen” av konstnären Susanna Arwin, ska få en ny plats. Alingsås kommun har fattat beslut att ta emot ett av de två exemplar som finns av statyn.

Statyn har hämtat inspiration från Hans Runessons foto från nynazistisk demonstrationen i Växjö 1985, där Danuta Danielsson svingar sin handväska mot en demonstrant. Både Växjö och Varbergs kommun har tackat nej till statyn, som kritiserats av både Runesson och Danuta Danielssons son.

Annons

– Det är helt fantastiskt och jag är så glad att det äntligen blir så här nu!, säger konstnären Susanna Arwin till Kulturnytt.

Det andra exemplaret finns i en villaträdgård i Varberg, efter att hotellägaren och entreprenören Lasse Diding donerat den till Hallands kulturhistoriska museum.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons