Annons

Här hotas 40 jobb

Publicerad 2 juni 2016
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Mark- och miljödomstolen i Växjö säger nej till grustäkten som förser Benders i Braås med grus. Domen kan innebära att över 40 jobb hotas. I domen skriver domstolen att "Någon avvägning mot behovet av materialet ska inte göras".

– Ofattbart! Jag hade väntat mig förståelse för jobben. Får vi inte tag i annat material som är försvarbart att transportera finns det inget alternativ för oss än att lägga ner, säger Ove Bender, vd för Benders, till Smålandsposten.

Annons

Sanden är en av huvudkomponenterna i produktionen av takpannor. Den kommer från sandtäkten i Slagdala vid Virserumsån. Företaget ville utöka verksamheten men har fått nej från både Länsstyrelsen i Kalmar och nu Mark- och miljödomstolen.

– Det är jättesynd för lilla samhället Braås, för de som bor och lever där, och för Braås Åkeri. För Benders del har det egentligen ingen betydelse, säger Ove Bender till Smålandsposten.

Beslutet kan alltså också drabba Braås Åkeri, vars verksamhet till 90 procent bygger på transporter åt Benderskoncernen i Sverige och Norge.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons