Annons

Helgtipset: Sparrissoppa

Publicerad 27 maj 2016
Foto: Lina Ländin

Hej, Linas Kök här!

Är du sparrisälskare som jag? Just nu är bästa tiden för sparris och den är relativt billig att köpa färsk i butikerna. Jag äter sparris året om och älskar den som en primör till en god kött- eller fiskrätt. Men idag bjuder jag på en god sparrissoppa. Denna soppan funkar perfekt dom en lätt lunch eller som en förrätt till finmiddagen inför helgen.

Annons

Ingredienser till ca 10-12 portioner

▪ 1 morot

▪ 1 palsternacka

▪ 1 purjolök (det vita)

▪ 1 solo vitlök

▪ 2 dl vitt vin

▪ 2 liter vatten

▪ 180 cl koncentrerad kycklingfond

▪ 4 glasburkar vit sparris i lag

▪ 2 knippen grön sparris

Annons

▪ 6 dl grädde

▪ salt

▪ smör

▪ Topping

▪ Knaperstekt bacon

▪ Sauterade Sparrisknoppar

1 Hacka morot, palsternacka, purjolök och vitlök fint eller riv dem i ett rivjärn.

2 Fräs i smör utan att få färg.

3 Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.

4 Häll på vatten och buljong.

Annons

5 Häll i lagen från den vita sparrisen och tillsätt finhackad vit och grön sparris.

6 Koka upp och låt koka ca 20 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta och nästan sönderkokta.

7 Mixa soppan med stavmixer.

8 Tillsätt grädden.

9 Koka upp och låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt.

10 Låt soppan svalna till ca 70 grader och servera soppa med knaperstekt bacon och smörstekta sparrisknoppar.

Lina Ländin

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons