Annons

Historisk satsning av Växjöföretaget

Växjö/Stockholm • Publicerad 3 maj 2017
Foto: Vikingaliv
Foto: Vikingaliv

Entreprenören och IST-ägaren Björn Sundeby har många järn i elden. Hans senaste projekt är Vikingaliv, en upplevelsepark i Stockholm med vikingatema som invigdes av kungaparet i fredags.

– IST äger 20 procent av Vikingaliv. Vi vill vara med och levandegöra den svenska historien.

Annons

IST med huvudkontor i Växjö kom nyligen med sitt årsbokslut för 2016 och kunde då redovisa en rekordvinst på 50 miljoner. Ägaren Björn Sundeby berättar att företaget står inför en intensiv expansionsfas.

– IST har funnits i 35 år, men det är nu som vår verkliga resa börjar.

IST utvecklar och levererar programvara för administration och utbildningssektorn, en växande marknad i takt med att samhälle och skola digitaliseras i snabb takt. Företaget har satt upp som mål att nyanställa 300 personer inom en femårsperiod. Förutom Skandinavien så väntar nu en expansion i övriga Europa.

– På sikt ska vi bli ett miljardföretag!

Björns senaste projekt är dock upplevelseparken Vikingaliv där IST äger 20 procent av moderbolaget. Vikingaliv, som invigdes av kungaparet i fredags, är belägen intill Junibacken på Djurgården i Stockholm och förväntas bli en stor turistattraktion.

– Ja, vi räknar med över 200000 besökare per år.

Vad är anledningen till att du och IST valt att engagera dig i Vikingaliv?

– På samma sätt som vi är med och stöder fotbollen så är det här ett positivt sammanhang att synas i. Vikingaliv levandegör den svenska historien och knyter an till vårt engagemang för den svenska skolan.

På vikingaliv kan besökarna bland annat åka med på en tripp i österled till Miklagård. Dessutom har man med hjälp av DNA-teknik lyckats återskapa en äkta viking.

– Det är en kopia i naturlig storlek vars utseende enligt experterna till 95 procents säkerhet ska vara identiskt med hur vikingarna såg ut.

Annons

Men förutom näringsliv och skola så rymmer Björns engagemang även ett stort samhällsintresse. Han avslöjar att han nu överväger att gå in i politiken.

– Jag är intresserad av politik och tycker att det finns mycket i samhället som behöver förändras. Någon måste röra om i grytan. Så jag har allvarliga funderingar på att engagera mig politiskt inom en nära framtid.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons