Annons

Hockey – lite som balett

Publicerad 8 augusti 2016
Foto: Linda Himsel

För många år sedan tog jag med mig en vän på en hockeymatch för första gången i hennes liv. Det var på den tiden då Lakers spelade i gamla Lakerdome. Det var kyligt och man värmde sig med en korv grillad av hockeyföräldrar. Vi satte oss på de röda plaststolarna och när spelarna kom in på isen till dunkande musik utropade min vän: Åh så vackert! Det är lite som balett.

Framför oss satt fyra män som vände sig om: Detta är fan inget som balett. Inget!

Annons

Nu har hockeysäsongen satt igång igen. Idag startar en två veckors camp i Växjö för unga spelare. På onsdag ska A-laget visar upp sina talanger i Skills competition. Snart sätter CHL igång och sedan SHL. Jakten på LeMat-pokalen startar ännu en gång. Och det ska bli fantastiskt roligt att följa säsongen. Hur man än väljer att göra det-.

För problemet är ibland att folk förväxlar hockey med blodigt allvar. Likt vissa använder sig av Bibeln som en anledning till våld, hat och brott så använder sig andra av hockey. Man förväxlar denna underhållning med något viktigt. Hockey kan vara viktigt på så sätt att det i väl fungerande föreningar har en bra ungdomssektion där unga får lära sig saker som sammanhållning, disciplin och vikten av att det krävs olika typer av personer för att få fram ett bra lag. Det är något de kan ha nytta av resten av livet. Hockey kan också vara viktigt av ett socialt skäl. Det blir en plats som samlar människor och bidrar till en gemenskap. För ett företag som Växjö Lakers är hockey viktigt eftersom det skapar arbetstillfälle och ett varumärke som även är till nytta för Växjö som stad. Men livsviktigt är det inte.

På många sätt kan man jämföra hockey med just en balettföreställning, teaterpjäs eller filminspelning. De som castar och regisserar har en klar bild över vilken typ av skådespelare/dansare de vill ha till en specifik roll. Det är många olika roller och många olika skådespelartyper. Alla som varit på en audition vet hur det är. Får man inte rollen så handlar det om att man inte var typen de ville ha. På samma sätt tycker jag att man borde tänka lite mer när det handlar om att plocka ut lag inom hockeyn. Alla platsar inte just i det laget. Den typen av hockeyspelare som blir refuserad kanske redan finns i laget. Bättre lycka nästa gång.

När pjäsen eller filmen sedan har premiär så är det många som vill säga sitt och recensionerna är många. Och även om det blir dåliga sådana så brukar inte publiken sitta och peka ut enskilda skådisar eller andra anställda för att sedan fullkomligt hata ner dem. Många rycker på axlarna, säger att det var en riktig skitfilm och hoppas på en bättre film nästa gång. Det är klart att man kan bli besviken, men det är ju bara underhållning.

Inom kulturen brukar man prata om att det finns de som anser sig tillhöra finkulturen och de som tillhör fulkulturen. På samma sätt är det inom hockeyn. Det finns de som anser sig vara lite finare fans eftersom de står upp och de som sägs vara lite sämre fans eftersom de sitter ner. Men tyck så om det gör ert liv bättre. Fast använd det inte till att starta bråk. Det är ju bara hockey.

Skådespelare hoppar mellan teatrar och regissörer. De spelar med olika filmteam och kollegorna skiftar. Ni ser, det finns många likheter och den gemensamma nämnaren är det är bara underhållning. Det är klart att de som arbetar omkring det ser det som allvar eftersom det är deras jobb och de vill leverera ett så bra jobb som möjligt. Men för alla oss andra så. Är. Det. Bara. Hockey.

Denna säsong kommer jag inte att kunna se alla matcher med A-laget då jag också kommer att arbeta som materialare för min sons lag. Därför kommer matcher ibland att krocka med varandra. Men hockeyn kommer att fortfarande att vara en stor del av min vardag. Så hjälp mig bli stolt över den.

Jag hoppas att ni är många där ute som tar möjligheten till att se matcherna. Det är fantastisk underhållning med bra inramning. Och låt detta bli säsongen då alla får titta på sina villkor utan diskussioner. De som köper säsongskort, de som köper en enstaka biljett, de som går dit för att äta som främsta syfte, de som vill träffa folk och de som gillar att introdelen påminner om balett.

Världen är full av ondska just nu. Ta inte med den in i arenan.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons