Annons

Högre vågor i slutspelet – Hallam söker balansen

Han är redo för sitt femte SM-slutspel som huvudtränare. Sam Hallam kommer till slutspel som grundserievinnare och med en mycket stark trupp.
– Alla har sin positiva kraft och känsla in i slutspelet. Vi har vår och den känns jättebra, säger Lakerstränaren.
Växjö • Publicerad 17 mars 2018
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Förlust i kvartsfinal mot Färjestad. SM-guld efter finalvinst mot Skellefteå. Förlust i semifinal mot Skellefteå. Och uttåg i kvartsfinal mot Malmö Redhawks. Sam Hallam har fått uppleva både stora fester och tunga förluster under sina SM-slutspel. De har han med sig i ryggsäcken inför vårens slutspel.

– Man blir väl lite klokare och visare när tiden går. Man är med om saker och går in i den där fokuseringen. Det man lärt sig är mycket att leva som vanligt, att man har haft bra vanor fram tills nu. Sen blir vågorna lite högre. Men oavsett om man surfar på enmetersvågor eller fyrametersvågor måste du sträva efter att ha samma balans på brädan. Det är lite mer tidskrävande, helt klart. Men det känns bra och det känns som att vi är sugna på att ta någonting och att jaga någonting. Alla känner sig redo.

Annons

För andra året i rad kommer Växjö Lakers till slutspel som vinnare i grundserien. Den här säsongen har man imponerat ännu mer. Laget har bara förlorat tio matcher.

– Det är otroligt starkt. Det gör att vi känner att vi har en väldigt hög kapacitet och att vi har varit Sveriges bästa lag i grundserien. Det är vi väldigt glada och stolta för. Så går vi vidare och ska ta någonting nytt.

Seriesegern var klar tidigt och de senaste veckorna har flera nyckelspelare varit utanför matchtrupperna. Det är en matchning som klubben har försökt hålla hela säsongen.

– Vi har hela året haft en hänsyn till att inte kasta in någon som inte är redo. Är en spelare inte hundra och i behov av rehab har han inte spelat. Har en spelare bekymmer som kan hanteras har han spelat. Det är egentligen inget som förändrats för oss.

Tidigt under säsongen plockade Växjö Lakers in Noah Welch och Brendan Shinnimin. Welch kände klubben sedan tidigare och Shinnimin har verkligen varit en av de stora succéerna. Strax före slutspelet förstärkte den överlägsna serieledaren med ytterligare två namn i Andy Miele och Dennis Rasmussen.

– Det blir alltid en ny dynamik som ska sättas. Det handlar mycket om den kultur som redan finns och den är väldigt välkomnande. Alla vet att det här är killar som gör oss starkare som lag. Det är något positivt. Sen har båda killarna varit väldigt öppna och framåt. Det är lätta killar, men det skapar alltid en ny process. Det känns som att vi har jobbat hårt och aktivt med det och det känns homogent i gruppen.

Nyförvärven förändrar inte bara gruppen. Det förändrar också konkurrensen. Är den sund för tillfället?

– Ja, vi går in i en fas där vi och många lag gör mycket bra saker och vi har lyckats rikta energin till en laganda i stället för en jaganda. I ett slutspel blir det ännu tydligare. Alla vet hur fort det kan gå. En spelare som inte är inne i en match kan gå in och spela powerplay i nästa match. Det är så fort det kan gå, både på grund av prestation och på grund av skador. Det finns bara ett mål och det är ett lagmässigt mål.

Det pratas om att man går in i en slutspelsbubbla. Finns den och hur är det att vara i den?

– Både och. Det gäller att du under säsongen sätter rutiner för dig själv och för laget. Sedan kan det vara dem som hittar små sätt att maximera sin prestation här. Men det är också viktigt att 25-30 individer inte går runt i sin egen bubbla. Vi måste bry oss om varandra och vara öppna också.

Annons

Sam Hallam kan utses till Årets tränare på SHL Awards. Läs mer nedan.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons