Annons

Hon är studentkårens nya ordförande

Publicerad 25 augusti 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Elin Axén är stockholmaren som blev smålänning och som nu axlar uppdraget som ordförande i Linnéstudenterna. Hennes främsta mål är att göra studentkåren mer synlig, bland annat genom fler medlemsaktiviteter.

– Det ska märkas att det händer saker!

Annons

Växjö är en ny bekantskap för Elin. Hon kommer ursprungligen från Solna i Stockholm men flyttade sedan till Kalmar där hon läst Internationella Samhällsstudier. Som nytillträdd kårordförande för Linnéstudenterna kommer hon nu representera Linnéuniversitetets studenter både i Kalmar och Växjö.

– Jag kommer växla mellan Kalmar och Växjö, så det blir många tågresor det kommande året.

I Växjö har hon frånsett universitetet och campusområdet hunnit med ett besök i kommunhuset och en fika på Storgatan. Dessutom blev det nyligen en oplanerad promenad längs Växjösjön.

– Jag och min företrädare på ordförandeposten, Victor Lagercrantz, råkade missade bussen till campus så vi gick skogsstråket längs sjön istället. På så vis fick jag upptäcka en ny sida av Växjö. Det var väldigt vackert.

I våras tog Elin sin kandidatexamen och i väntan på nästa steg i sin studiekarriär, en eventuell mastersutbildning, bestämde hon sig för att ta studiepaus ett år och istället kandidera till ordförandeposten i Linnéstudenterna.

– Ett års andningspaus från studierna känns rätt lagom. Man kan fundera på sitt nästa vägval samtidigt som man inte helt hinner släppa kontakten med studentlivet och universitetsvärlden.

Engagemanget i studentkåren kan ses som en naturlig följd av Elins brinnande samhällsintresse, bland annat är hon sedan länge aktiv inom Amnesty.

– Jag tycker att det är givande att engagera mig i organisationer och föreningar där det faktiskt går att påverka och förändra saker i samhället.

Hur är det då med studenternas inflytande på Linnéuniversitetet?

– Det är bra. Universitetsledningen lyssnar på oss i studentkåren och vi har en bra dialog.

Annons

Sedan kårobligatoriet avskaffades för tio år sedan så har Sveriges studentkårer fått kämpa för att värva medlemmar. Av Linnéuniversitetets omkring 30000 studenter så är cirka 6000 medlemmar. Elins främsta argument för ett medlemskap är att studenterna därigenom får möjlighet att påverka och utveckla både utbildningen och studentlivet i stort.

– Det kan vara allt från tillgången till studentbostäder till mottagandet av nya studenter. Gemenskapen och den sociala biten är viktig. Visst finns det många studentföreningar på campus, men det är ju inte säkert att någon passar just dig.

Elins viktigaste målsättning under sitt år som kårordförande blir att synliggöra Linnéstudenterna.

– Tidigare styrelse har varit otroligt duktiga på att skapa goda externa relationer, exempelvis till universitetet och kommunerna. De relationerna vill vi såklart fortsätta att hålla goda. Men jag och nuvarande styrelse vill också förbättra och öka vår närvaro hos Linnéuniversitetets studenter och därmed också öka medvetenheten bland våra studenter vad kåren faktiskt gör, då det är studenterna vi jobbar för.

En viktig strategi för att nå det målet är att anordna fler medlemsaktiviteter.

– Aktiviteterna kan vara allt från större event till mindre arrangemang som medlemsbowling. Det viktiga är att det anordnas saker regelbundet varje månad. Studenterna ska märka, här händer det grejer!

Innebär strategin att synas även att studenterna kommer märkas mer i Växjö stad?

– Ja, kontakterna med Växjö stad och näringslivet är något som vi jobbar med. Att det skapas kontakter är något som både studenterna, Växjö kommun och näringslivet tjänar på.

Linnéuniversitet växer och har haft ett ökat söktryck de senaste åren. Elin tycker att det känns att Linnéuniversitets goda anseende sprider sig.

– Dessutom är man väldigt bra på att marknadsföra sig. När jag är i Stockholm ser man de gula affischerna med Linnéuniversitets logga och budskap lite varstans. De är väldigt bra på att synas!

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons