Annons
Nöje

Hon gör långfilm om fördomar i Araby

Publicerad 23 februari 2016
Foto: Per Sandeback, Smålandsposten
Foto: Per Sandeback, Smålandsposten

Hon är uppvuxen i Araby men har de senaste tio åren bott i New York. Nu är Filson Ali tillbaka i Växjö för att spela in en långfilm. Filmen, som går under projektnamnet PlaY & ReWind, ska mestadels utspela sig i just Araby. Titeln står för det pågående livet och för det som varit.

Filmen ska handla om hur människor kategoriserar varandra utifrån fördomar som alla har, skriver Smålandsposten.

Annons

– Människor vill dela in alla i fack, det här är du och det här tillhör du, säger Filson Ali till tidningen.

Planerna för filmen började när hon hittade anteckningar från sin systerson, som dog för några år sedan. De innehöll skisser, berättelser och dikter där systersonen beskrev sin värld och fördomar han upplevde.

Under våren ska en pilot av filmas spelas in, som kommer handla om kontrasten mellan de medvetna och de omedvetna fördomarna.

Budskapet med filmen är att visa hur fel det kan gå när människor har uppfattningar som grundas på ilska och rädsla.

– Jag vill ha resultatet att vi ändrar inställning och vill att de inte ska uppleva Araby negativt när de läser om området, säger Filson Ali till Smålandsposten. Hon känner inte igen den bild många har av Araby och själv möter hon varma kärleksfulla människor.

Med det som grund har hon också startat en Facebooksida med samma namn som projektet, där människor kan få en plattform att säga sitt på och ändra bilden av stadsdelen.

Efter att pilotfilmen är färdig hoppas hon på fortsatt stöd från Filminstitutet så att filmen i sin helhet kan ha premiär i Växjö under nästa år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons