Annons

Hon lever med epilepsi

Publicerad 12 februari 2017
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

På måndag är det världsepilepsidagen och en av de som lever med sjukdomen är Växjöbon Ida-Maria Wesche.

– Förr stoppade man in saker i munnen för att man inte skulle bita sig. Det är helt fel, då kan man kvävas. Man ska behålla lugnet och inte försöka hålla fast personen utan göra det bekvämt. Jag har alltid en ryggsäck på mig, det blir som en airbag när jag faller så jag inte slår i huvudet, säger Ida-Maria Wesche till Smålandsposten.

Annons

Ida-Maria Wesche har några fall i månaden och hon har flera ärr i pannan efter dessa. Hennes axlar har också vridits ur led ett par gånger.

– När jag får anfall sprider det sig till hela kroppen och jag blir medvetslös. Hörseln är det första som kommer tillbaka, talet dröjer en halvtimme. När jag väl kan prata igen har humöret påverkats, jag är sur och retlig och tycker att de ska sluta tjata om hur jag mår, säger hon till Smålandsposten. Läs en längre intervju med henne här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons