Annons

Hon sa aldrig “ja”

Debattartikel av Ida Eriksson (M)
Publicerad 21 augusti 2017
Foto: Privat
Foto: Privat

Jag är inte arg. Jag är inte arg över att tre män i helgen inte kunde styra sina känslor och utsatte kvinnor för den värsta sortens misshandel. Jag är inte arg över att kvinnor ikväll gråter sig till sömns. Jag är inte arg över att barn imorgon kommer gå till skolan och fråga läraren vad våldtäkt är. Jag är inte arg.

Jag är fullkomligt rasande.

Annons

Växjö har en fin tradition av att fira in sensommaren tillsammans under Karl-Oskardagarna. Det var för de allra flesta en festlig helg, men för tre kvinnor slutade helgen i katastrof. Tre kvinnor har anmält att de blev våldtagna. Det är helt oacceptabelt. Sexuella ofredanden och andra sexualbrott är grova frihetskränkningar.

Att en annan person tar sig friheter över en annans kropp och sexualitet är oacceptabelt och människors rätt till sin egen kropp och sexualitet behöver skyddas. Vi behöver åtgärder nu. Växjö Kommun gör mycket för att skapa trygghet för kommuninvånarna, men mer kan göras både lokalt och nationellt. Vi i MUF Kronoberg har fyra förslag för att skapa ett tryggare Växjö:

1. Skolan bör få ett tydligare uppdrag att arbeta med värderingsfrågor, precis som man idag gör för nyanlända på exempelvis Landningsbanan och på boenden för ensamkommande. Viktiga värderingar om jämställdhet och personlig frihet är värda att tjata om.

2. Fler trygghetsskapande åtgärder i vår fysiska miljö. Att det finns många ögon som håller koll är av största vikt. Det kan handla om att säkerställa belysning på fler promenadstråk, klippa ned häckar vid cykelvägarna, men också att fortsätta utveckla trygghetsvandringar och fältarbetet.

3. Polisen behöver prioritera sexualbrott. Vi kan inte vänta på fler poliser, därför behövs tydlig prioritering hos Polisen för att på kortare sikt kunna ta krafttag mot sexualbrotten. Långsiktigt behöver målsättningen vara att ingen polis ska lämna kåren på grund av dåliga villkor och att fler ska utbilda sig till polis.

4. Inför samtyckeslagstiftning. Att något så självklart som samtycke ska behövas lagstiftas kring är olyckligt, men behovet finns. Frånvaron av ett ja ska vara ett nej - även i rätten. Jag ska inte behöva säga ”nej”, utan du ska istället fråga om ett ”ja”. Växjö ska vara en plats där alla känner glädje och trygghet. Låt oss skapa det Växjö tillsammans.

Ida​ ​Eriksson, Distriktsordförande MUF Kronoberg

…

VILL DU SKRIVA DEBATT? Maila en debattartikel till tips@vxonews.se

Ida Eriksson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons