Annons
Nöje

Hyllad föreställning till Växjö

På torsdag kväll kommer Uje Brandelius hyllade självbiografiska popmusikföreställning Spring, Uje, spring till Växjö Teater. Föreställningen handlar bland annat om hur Uje härom året plötsligt av läkarna fick mardrömsbeskedet, du har Parkinsons sjukdom!
Växjö • Publicerad 2 maj 2018
Spring Uje spring, av och med Uje Brandelius.
Foto: Åse Bengtsson Helin (2016)
Spring Uje spring, av och med Uje Brandelius. Foto: Åse Bengtsson Helin (2016)Foto: Åse Bengtsson Helin

När popbandet Doktor Kosmos frontperson Uje Brandelius debuterade som soloartist 2015 med skivan Spring, Uje, Spring, så var det med vardagsnära texter om kärleken och livet som förälder med dagliga dagishämtningar.

– Skivan var som en slags 40-årskris på steroider, som Uje uttrycker det.

Annons

Medelåldern och vardagslivet tar sig också uttryck i att Uje nyligen köpt en sommarstuga som han nu ska börja renovera. Men mobiltäckningen ute i hans nya sommarparadis är tämligen obefintlig den här dagen när Magazinet ska telefonintervjua honom. Fast det finns ju värre saker i livet, vilket Uje kan intyga. Strax efter släppet av soloskivan upptäckte han nämligen att kroppen inte lydde som den skulle.

– Jag trodde först att det var en nerv som kommit i kläm, men det visade sig vara Parkinsons sjukdom. Sjukdomsbeskedet kom som en blixt från en klar himmel. Det blev gråt och skrik i flera dagar.

Idag mår Uje efter omständigheterna bra även om sjukdomen innebär symptom som skakningar och stelhet.

– Saker som att knäppa skjortan, knyta skorna och skala lök tar längre tid men jag kan ändå leva ett hyfsa bra liv.

Upplevelsen av att få en allvarlig sjukdomsdiagnos mitt uppe i livet har resulterat i musikföreställningen Spring, Uje, spring, som han beskriver som en självbiografisk popmusikföreställning om hur livet ibland tar vändningar som man inte ens kunnat fantisera om. Den rymmer både smärta, sorg och glädje med ett budskap om att ta vara på livet.

– Det handlar om vad du måste hinna innan du dör och vad du INTE måste hinna!

Både i Doktor Kosmos och soloartist har Uje skaffat sig en stor publik. Och han har ju att brås på med tanke på sitt efternamn.

– Ja, jag får en del frågor om mitt efternamn.

Hur är du släkt med legendariska vissångaren Harry Brandelius?

– Han var bror till min farfar.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons