Annons

I Växjö kan alla bli mumie

Publicerad 30 mars 2016
Foto: Mats Lindblad
Foto: Mats Lindblad

Som enda plats i Sverige erbjuder Växjö människor att begravas - balsamerade, ovan jord i en kammare.

– Kroppen ska vara balsamerad och försluten i en metallkista som sedan placeras i en vanlig kista. Och sedan i samband med en ceremoni sätter man in kistan i kolumbariet, säger Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Växjö till tidningen Dagen.

Annons

Gravrättstiden är 25 år och om man inte vill förlänga tas kistan ut och gravsätts i en kistminneslund.

På Hovshaga erbjuds kistkolumbarium med åtta platser. I dagsläget är det en plats som nyttjas men syftet är mer att möjligheten ska finnas. Begravning ovan jord har tidigare funnits där människor begravts inne i kyrkor men i modern tappning är detta unikt.

– Det kan vara traditionella skäl, i till exempel Syd- eller Mellanamerika har man kistkolumbarier som en vedertagen begravningsmetod. Av olika anledningar, jordmån eller utrymmesskäl. I Mexiko har man rena höghus med kistor, säger Mats Lindblad till tidningen Dagen och fortsätter:

– Och det finns även de som inte vill bli kremerade och inte heller vill bli begravda under jord.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons