Annons

Icons första hyresgäster på plats

På lördag inviger Växjö Fria Gymnasium sina nya skollokaler i ICON vid Arenastaden. Men redan i förra veckan vid terminsstarten var det premiär för eleverna och lärarna. Totalt handlar det om 3600 kvadratmeter på fyra våningsplan. VXOnews fick en rundtur i Växjös modernaste gymnasieskola.
Växjö • Publicerad 19 januari 2018

Planeringen och förberedelserna har pågått i två år. Tillsammans med en arkitekt har skolledningen med rektorn Maria Blom i spetsen fått möjlighet att rita och anpassa den nya lokalen efter skolans behov och önskemål.

Foto: David Färdigh

– Det vanliga är ju annars att man får anpassa skolan efter lokalerna, den här gången är det tvärtom. Att få flytta till helt nybyggda lokaler som vi själva fått utforma känns helt fantastiskt, säger Maria och får medhåll av skolchefen Johan Wolf.

Foto: David Färdigh
Annons

Skolan, som ligger i ICON-delen närmast Vida Arena, omfattar fyra våningsplan och har en yta på totalt 3600 kvadratmeter. Här kommer 430 elever och 80 lärare/administratörer ha sin dagliga arbetsplats framöver. Det är många människor som ska samsas på ett och samma ställe, men stora och flexibla ytor gör att skolan ger ett lugnt intryck. Maria berättar att ambitionen har varit att skapa en miljö med vuxenkänsla.

– Det ska kännas mer universitet än gymnasium. Vi har till exempel många mindre rum där eleverna kan plugga individuellt i lugn och ro eller göra grupparbeten.

Foto: David Färdigh

Alla lektionssalar har stora glaspartier, vilket skapar en öppen miljö med god insyn.

– Det är ett medvetet val. Vi är stolta över det som sker i våra klassrum. Öppenhet ger trygghet.

Foto: David Färdigh

En annan notering är att den gamla tidens utbuktade och trista elevskåp i trånga korridorer är förpassad till historien. Numera är elevskåpen istället inbyggda i väggarna.

– Det frigör mer yta och ser snyggare ut.

Foto: David Färdigh

Att Växjö Fria Gymnasium valde Arenastaden är ingen tillfällighet. Placeringen är strategisk då skolan har många elever med tillval som fotboll, hockey och innebandy.

– 40 procent av våra elever läser idrott.

Och arenorna kommer även till pass i andra sammanhang.

– Ja, matbespisningen sker på plan två i Vida Arena.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons