ID-kontroller slår hårt mot ridskolor

Publicerad 25 januari 2016
17 - 18 hästar av 24 är importerade på Växjö ridklubb. – Det blir en stor utgift på kort tid som vi inte har räknat med, säger Sofia Sandberg, biträdande stallchef på Växjö ridklubb. Foto: Charlotte Stjernkvist
17 - 18 hästar av 24 är importerade på Växjö ridklubb. – Det blir en stor utgift på kort tid som vi inte har räknat med, säger Sofia Sandberg, biträdande stallchef på Växjö ridklubb. Foto: Charlotte Stjernkvist

Från och med den 1 januari i år måste alla hästar som kommer till Sverige tilläggsregistreras om de stannar i mer än 90 dagar. Bakgrunden till beslutet är en ny EU-förordning som kom till för att få bättre koll på hästarna inom EU, detta efter hästköttsskandalen 2013 när livsmedel som skulle innehålla nötkött istället innehöll hästkött.

Men beslutet gäller även för de hästar som redan finns i landet. Har de redan ett pass behövs en tilläggsregistrering, som kostar allt mellan 1 150 kronor till 1 500 kronor, beroende på om hästen registreras under sitt första födelseår eller senare. Ju senare desto dyrare.

– Det blir en stor utgift på kort tid som vi inte har räknat med. Nu hade vi tur som avslutade förra året med ett plusresultat, men det är ju pengar som vi hade kunnat använda till verksamheten, säger Sofia Sandberg, biträdande stallchef på Växjö ridklubb.

På Växjö ridklubb är det 17 - 18 hästar av 24 som är importerade. Det är inte bara tilläggsregistreringen som kostar, en ID-kontrollant behöver också vara närvarande för att se till så det är rätt häst som registreras. Det är sedan upp till länsstyrelsen att kontrollera om hästarna har ett giltigt pass. Har den inte det kan det leda till åtal.

– ID-kontrollanterna tar en inställningsavgift, sen tillkommer det bland annat personalkostnader, olika förberedelser och mycket pappersarbete efteråt. Det blir en hel del arbetstimmar. Det är svårt att säga vad den totala kostnaden blir, säger Sofia Sandberg.

Samtliga registreringar ska vara inskickade till Svenska hästavelsförbundet senast den 31 januari. Ute på Araby är det värsta jobbet redan gjort.

– Vi skickar in våra papper idag, vilket känns skönt. Jag förstår syftet med att ha koll, men det kunde kanske finnas ett annorlunda sätt så det inte kostade så mycket, säger Sofia Sandberg.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Charlotte Stjernkvist
Foto: Charlotte Stjernkvist
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.