Annons

"Ingen annan ska behöva ha det såhär"

Publicerad 24 april 2016
När Elin var tio år drabbades hon av typ 1-diabetes. Nu vill hon hjälpa andra. Foto: Privat
När Elin var tio år drabbades hon av typ 1-diabetes. Nu vill hon hjälpa andra. Foto: Privat

– När Blodsockret åker upp och ner och det bara bråkar med en, då har man en dålig diabetesdag. Man blir väldigt arg jag känner att ingen annan ska behöva ha det såhär. Det är väldigt jobbigt, säger Elin Cederbrant.

När hon var tio år gammal drabbades hon av typ 1-diabetes. Idag är hon 17 år och har lärt sig att leva med sjukdomen men vill inte att andra ska behöva uppleva samma sak. Därför ska hon tillsammans med sin pappa Micke Svensson starta en insamling där varenda krona går till diabetesforskningen.

Annons

– Det görs redan mycket inom diabetesforskningen men det känns som det är en så liten bit kvar tills vi har löst hela gåtan med sjukdomen. Om man lägger lite extra kraft nu så kommer vi snart kunna klara det. Idag finns det insulinpumpar som fungerar bra och mätare som kan scanna av nivåerna så man slipper sticka sig i fingret. Det som fattas är hur vi ska kunna koppla ihop dom, så det kan styra sig självt, säger Elin Cederbrant.

Att starta en insamling är något som hon har velat göra länge, men tiden har inte mogen. Det var i julas förra året som hon bestämde sig för att det var dags att ta tag i projektet.

Elin och Micke har startat en ideell organisation och byggt upp en hemsida som ska lanseras någon gång i maj, men insamlingsverksamheten är inte bara av godo, enligt Micke Svensson.

– Insamlingsverksamheten har ett litet skimmer runt sig att pengarna inte går dit de ska och det finns mycket bedrägerier. Tills vi lanserar sajten vill vi ha hittat minst fem stycken starka ambassadörer för "Together against diabetes", som både insamlingen och föreningen ska heta. De ska på något sätt vara den publika garanten för att det här är superseriöst. Vår ambition är att inte göra detta förens vi till 100 procent vet att det vi samlar in kommer att gå iväg dit det ska, säger Micke Svensson.

Ambitionen med insamlingen är just att varje krona som skänks ska gå fram till forskningen. De som väljer att sänka pengar till insamlingen kommer även att få en gåva som tack, utan att det dras på summan som donerades. Elin Cederbrant har nämligen skaffat sig sponsorer i pappa Mickes företag Creon, som tillverkar profilgrejer. Creon ställer upp med att göra designen till produkterna och DHL hjälper till med frakten.

– Detta är ett gemensamt projekt, Elin har velat det här väldigt länge och samtidigt har jag genom mitt företag möjlighet att kunna hjälpa till på olika sätt, säger Micke Svensson.

Hur länge de kommer hålla igång insamlingen beror på hur mycket de lyckas få in första halvåret. Något som både Elin och Micke tycker är viktigt är att donatorerna ska vara helt säkra på att varje öre kommer fram och att det är viktigt att ge tillbaka till de som ger.

– Fram tills nu har det varit mycket förarbete med vad och hur vi ska göra på bästa sätt. Det finns många insamlingar men vi vill sticka ut och vara annorlunda. Dels med att vi skänker precis allt vi får in och att vi gör användbara saker som folk ändå kan behöva. Man skänker, men får något tillbaka, säger Elin Cederbrant.

Charlotte Stjernkvist

Tillsammans med några vänner har Elin pärlat armband. Armbanden kommer skickas till de som donerar pengar. Foto: Privat
Tillsammans med några vänner har Elin pärlat armband. Armbanden kommer skickas till de som donerar pengar. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons