Annons

Inget kejsarsnitt - barnet och mamman dog

Publicerad 27 maj 2016
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten

Region Kronoberg konstaterar brister i vården då en mamma och hennes nyfödda barn dog i samband med förlossningen i mars i år.

När mamman förflyttades från BB till förlossning började förlossningsteamet att övervaka fosterljudet. Efter ett tag utvecklades avvikande mönster. Förlossningsteamet trodde då att det var tekniken som inte stämde och valde att fortsätta att lyssna på fosterljudet med en annan övervakningsmetod.

Annons

Istället borde de ha tagit ett beslut om akut kejsarsnitt, men detta gjordes aldrig.

Efter förlossningen blev mamman sämre och man misstänkte att hon hade en blödning.

"Den bedömning som gjordes utifrån hennes symptom var att hon behövde komma till operation. Där tog anestesiläkare och operationsteam hand om patienten. Inom kort tillkom även bakjour anestesi och gynekologi. Tillståndet försämrades och operationsteamet påbörjade återupplivning. Trots ett omfattande återupplivningsarbete kunde teamets medlemmar inte rädda mammans liv", skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Nu konstateras det att mamman avled till följd avfostervattenemboli, vilket innebär att fostervatten hade kommit in i mammans blodomlopp och orsakade då en akut allergisk reaktion. Barnet dog av akut syrebrist, men ingen utredning har kunnat bevisa orsaken till det. Region Kronoberg bedömer dock att orsaken var att moderkakan lossnade för tidigt.

Idag fredag skickar Region Kronoberg en Lex Maria anmälan till Inspektionen för vård om omsorg.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons