Annons

Järdler har sin strategi klar

Ett hårt och aggressivt arbetande lag med mycket bollinnehav och förmåga att föra matcherna. Så ser Östertränaren Christian Järdlers strategi ut inför den stundande seriepremiären av Superettan.
– Växjöpubliken kan förvänta sig en tempostark och attraktiv fotboll.
Växjö • Publicerad 15 mars 2018
Foto: Nadia Hagberg

Snön ligger fortfarande tjock runt gräsplanen på Myresjöhus Arena när Magazinet träffar Östers nya tränare Christian Järdler. Men trots den något vintriga inramningen så är våren på ingång och därmed också fotbollssäsongen. Om drygt två veckor, på påskdagen, spelar Öster seriepremiär mot Degerfors. Just den här dagen ska Öster spela träningsmatch mot Helsingborg, en av de stora seriefavoriterna.

– De har själva sagt att målet är att vinna serien, och med den starka truppen har de fog för att sticka ut hakan. De har värvat klasspelare som Pär Hansson, Johan Persson och Mohammed Abubakari. Efter VM ansluter även landslagsbacken Andreas Granqvist.

Annons

Vilka lag förutom Helsingborg tror du att ni kommer kämpa mot i toppskiktet?

– GAIS har imponerat på försäsongen. De har en bra trupp liksom Örgryte, Halmstad och Falkenberg. Sedan har vi AFC som är ett lurigt lag som säkert kommer förstärka med nyförvärv under säsongens gång.

Christian började sin tränarkarriär med Ängelholms damlag, som han på tre säsonger tog från division fyra upp till toppen av division två. Därefter fick han sommaren 2015 ta över Ängelholms herrlag i Superettan. Efter en stark höstspurt klarade sig laget kvar i serien utan att behöva kvala. Men den följande säsongen har Christian däremot inga ljusa minnen av.

– Även om det var lärorikt vill jag aldrig uppleva en säsong som 2016 igen. Det var en prövning som heter duga! Hela säsongen var ett enda stort kaos med ständiga motgångar. Klubben försattes i konkurs två gånger. Och av ekonomiska skäl fick jag inte använda vissa spelare under matcherna.

Tumultet i Ängelholm byttes ut mot en stabilare tillvaro i Småland. Christian gjorde succé som tränare i IFK Värnamo, men sejouren där blev bara ettårig då han valde att skriva på för Öster. Kombinationen av klubbhistoria, bra förutsättningar och framför allt höga ambitioner fällde avgörandet

– Öster är en stor förening med en stolt historia. Sedan finns det få andra klubbar i Sverige som kan matcha de fantastiska förutsättningarna med modern arena, tipshall och träningsplaner samlade på ett och samma område. Men allra viktigast för mitt beslut var ambitionsnivån. Här finns en vilja att ta sig tillbaka till Allsvenskan kopplat till att spela en attraktiv fotboll.

Öster har satt som mål att vara tillbaka i Allsvenskan senast 2020, men hur ser målsättningen ut 2018?

– Att sikta på en viss placering är ointressant för mig, det intressanta är HUR vi når dit. För 2018 är målet framför allt att förändra spelet och bygga ett nytt Öster.

Foto: Nadia Hagberg

Vad kan Österpubliken förvänta sig för spel?

– De kan förvänta sig ett hårt arbetande och aggressivt lag som vill ha bollen så mycket som möjligt. Ambitionen är att föra matcherna. Vi ska inte vara något passivt lag som backar hem och satsar på kontringar.

Annons

Christian kommer i flera bemärkelser axla ett stort ansvar för Öster. Nyligen meddelade klubben att Matias Concha slutar som sportchef och att delar av hans arbetsuppgifter övertas av Christian.

– Omorganisationen kommer inte påverka mitt arbete med spelarna, för det är ute på planen jag trivs bäst, inte inne på kontoret. Något förenklat kan man säga förändringen innebär att jag nu ska ansvara för allt fotbollsmässigt som gäller A-truppen. Det som tillkommer är rekryteringsarbetet. Jag kommer ha huvudansvaret för vilka spelare som vi ska värva, släppa eller flytta upp från ungdomslaget.

Fotboll upptar Christians tankar större delen av dygnet och han erkänner villigt att han är en extrem fotbollsnörd. Men medan en supporter följer vissa favoritlag i ur och skur så följer Christian snarare vissa tränare.

– Jürgen Klopp är ett sådant exempel. Jag gillar hans tempostarka fotboll och har följt hans karriär hela vägen från Dortmund till Liverpool. Diego Simeone är en annan favorittränare. Med en liten spelaromsättning har han med Athlético Madrid tydligt visat betydelsen av kontinuitet när man bygger framgångsrika lag.

Ett betydligt mindre lag som Christian också gärna vill lyfta fram är Bournemouth.

– Trots att de långtifrån har den bästa truppen i Premier League så vågar de spela en positiv fotboll. Tränaren Eddie Howe gör ett fantastiskt bra jobb!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons