Annons

Jättebygge planeras i centrala Växjö

Publicerad 19 oktober 2017
Foto: LBE Arkitekt

I slutet av mars förra året rapporterade VXOnews att kommunen vill bygga ett parkeringshus i flera plan på parkeringen mellan Askelövsgatan och järnvägen i Växjö, i närheten av polishuset. Nu har planerna konkretiserats mer efter att APP Properties kommit med ett förslag som innefattar både ett parkeringsgaraget med 800 platser samt 170 lägenheter. Det nya jättebygget beskrivs som tillgängligt och flerfunktionellt.

Annons

–Det här är ett storskaligt projekt med småskaligt intryck, säger Mats Elgström på LBE arkitekt.

Han och kollegan Stefan Johansson har tillsammans med APP tagit fram ett förslag, som nu är klart för beslut i kommunstyrelsen. Den 7 november ska avsiktsförklaringen mellan kommunen, Vöfab och APP godkännas. Parkeringsgaraget planeras i tre våningar, varav ett ska vara under marken. Bostäderna ska sedan byggas ovanför och bredvid.

– Vi vill vara en aktiv stadsutvecklare och vill värna för Växjös bästa och utveckling. Här vill vi kombinera parkering med bostäder och i planerna syns det inte att det är ett parkeringshus. Det kommer att ske förändringar i samband med att detaljplanen ändras, allt för att det ska bli en attraktiv plats. Det ska vara säkert, tryggt och snyggt, säger APP:s vd Henrik Swahn till VXOnews.

Det ska bland annat vara hyresrätter och mindre lägenheter. Tanken är att Vöfab ska vara ägare för parkeringshuset och APP äga lägenheterna. Det nya jättebygget, om det får klartecken, väntas stå klart i årsskiftet 2020-2021.

APP Properties bygger för närvarande bland annat Icon Växjö vid Arenastaden och ska bygga 54 lägenheter på Anteliigatan 7 i Växjö.

Foto: LBE Arkitekt
Foto: LBE Arkitekt
Foto: LBE Arkitekt

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons