Annons

Jenny tog språnget och startade eget

Hästar har alltid varit en självklar del av Jenny Johnssons liv. Efter att tidigare jobbat som ridlärare tog hon 2004 steget att starta det egna företaget Dressyrsprånget. I höst har hon utökat verksamheten med ponnyridning.
– Att hålla på med hästar är en livsstil. För mig går yrkeslivet och fritiden in i varandra.
Uråsa • Publicerad 1 december 2017
Foto: Maria Lindberg

När Magazinet träffar Jenny på hennes gård i Uråsa så råder det febril aktivitet. Med två små barn, tio hästar och eget företag så finns det helt enkelt inte utrymme för att sitta och slöa.

– Jag är en positiv och energisk person, så jag trivs med det här livet. Och en sådan här vacker solskensdag så är det perfekt att jobba med hästarna.

Annons

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige sett till antalet utövare. En av dem som gett sig in i hästsportbranschen är just Jenny, som efter att tidigare jobbat som anställd ridlärare valde att starta eget 2004.

– Jag ville kunna styra över min egen tillvaro och vara mer flexibel. Sedan är det ingen hemlighet att det förekommer mycket svarta löner inom hästsporten. Genom att arbeta vitt som egenföretagare ville jag komma bort från svarta inkomster och bidra till att skapa bättre och sundare arbetsvillkor i branschen.

Att vara egenföretagare innebär mycket jobb, inte minst gäller detta om man ska sköta en hästgård. Att syssla med hästar är dessutom något av en livsstil och Jennys arbetsdagar kan ibland sträcka sig mellan 12 och 16 timmar.

– För mig går jobbet och fritiden in i varandra. Det blir ju lätt så när man brinner för det man sysslar med.

Foto: David Färdigh

Med företaget Dressyrsprånget håller Jenny utbildningar inom ridning och dressyr. Deltagarna finns i alla åldrar. Och även om majoriteten är tjejer så finns det många killar som vågar sig upp på hästryggen.

– Exempelvis många pappor som följer med sina döttrar till ridskolan brukar bli intresserade av hästar och ridning.

Hur svårt är det att lära sig att rida?

– Jag ska inte säga att det är lätt, men jättesvårt är det absolut inte. Men det är viktigt att det blir rätt från början. Lär man sig rida på ett felaktigt och obalanserat sätt kan det bli jobbigt och tidskrävande att ändra tekniken sedan. Jag håller på mycket med Vertikal Balanserad Ridning. En bra koordinerad ridteknik minskar belastning hos såväl människa som häst.

Varje häst är unik och att läsa av hästen och få till samspelet är det som gör hästsport så fantastisk tycker Jenny.

– När man blir ett med hästen, då är det en känsla av ren eufori!

Annons

Att vara företagare handlar mycket om att komma på idéer, utveckla och våga testa nya saker. Att komplettera verksamheten med ponnyridning är något som Jenny funderat länge på och i höst lanserade hon Ponnysprånget, där barn mellan två och tio kan lära sig att rida ponny.

– De får bland annat borsta, sadla, rida och läsa en del teori om hästskötsel. Eleverna får dessutom lära sig att rida utan stigbyglar, detta för att hitta sin egen balans och följsamhet över hästen. Som tvååring blir man självklart inte någon fullfjädrad koordinerad ryttare, men man får testa och uppleva det roliga mötet det innebär att lära känna en häst. Att kunna läsa av och förstå hästen.

Foto: David Färdigh

Jenny sju ponnyer, fem egna och två inlånade, Ponnyridningen sker i grupper med sex stycken barn per pass. Intresset är stort och har överträffat Jennys egna förväntningar.

– Ja, min långsiktiga målsättning var att komma upp i 40 elever, men redan efter fem veckor var målet uppnått! Nu förbereder jag nästa termin som startar i januari.

Visionen är att ha en bred hästsportverksamhet där barn inleder med ponnyridning för att sedan börja med ridhästar.

– Det vore roligt att få följa deras utveckling, från nybörjare till att så småningom kanske bli stjärnor inom hästsporten!

Sedan starten 2004 har Jenny successivt expanderat verksamheten och under åren har det byggts två stall. Den stora drömmen är att bygga ett ridhus.

– Det finns överst på min önskelista men det är en kostsam investering. Att hålla ridlektionerna utomhus funkar för det mesta bra. Jag brukar påminna mina elever om att som tävlingsryttare får man vara beredd på att rida i både ur och skur.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons