Annons

Jockiboi har en sjukdom

Publicerad 27 februari 2017
Foto: LINDA HIMSEL
Foto: LINDA HIMSEL

Men mamma, skriv bara en klickrubrik. Skriv typ Jockiboi har en sjukdom och så klickar hur många som helst på artikeln. Sen kan du skriva om vad som helst.

Det är yngste sonen som har svaret på min fråga om vad jag ska ha för ämne på min krönika. Jag, som har varit en jobbig journalistmamma som tjatat om källkritik sedan han fick en egen vilja, protesterade och skulle börja prata om att rubriken ska ha täckning i texten.

Annons

Jag vet, säger sonen och fortsätter, det är därför Pewdiepie är så förbannad.

Vänta nu. Min son hänvisar till vad Pewdiepie, eller Felix Kjellberg som han heter, har sagt angående journalistik och källkritik. Inte vad hans samhällskunskapslärare har sagt, eller vad jag har sagt för den delen. Utan Pewdiepie. En idag ung man som har byggt sin karriär genom att filma sig själv när han sitter och spelar och lagt upp det på Youtube.

Men för att förstå lite hur det kommer sig att Pewdiepie har lagt sig i denna diskussion så måste vi backa bandet lite.

Pewdiepie har över 50 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal. För ett tag sedan så granskade Wall Street Journal 100 av hans klipp och av dem kunde de klippa ut nio sekvenser där han skämtade om Hitler och nazism. De spelade upp detta för hans sponsorer och deras syfte var troligtvis att de sponsrar något de säkert inte ville stå bakom. I en förlängning kanske syftet var att de som följer honom inte skulle köpa allt med hull och hår. Människan skämtade ju om nazismen.

Men vad journalisterna på Wall Street Journal glömde bort var att Pewdiepies 50 miljoner följare är långt mer trogna honom än vad de är journalisterna. Därför blev granskningen en flopp. Pewdiepie gick ut med ett klipp där han förklarade varför han inte gillar traditionell media. Han menar att allt de är ute efter är att få en stark rubrik och sen finns det sällan täckning i själva nyheten för just den rubriken.

Han visar exempel på exempel. Han berättar hur journalister under alla hans sex år som Youtubefenomen både har förlöjligat och förringat honom för det han gör. Tills idag, då de börjar granska hans klipp.

För Pewdiepie själv är det inga problem med klippen. Han visar vad som låg bakom det han sa och satte in allt i ett sammanhang, något som Wall Street Journal lät bli. Och efter det så känns de urklippta klippen som banala.

Pewdiepie säger att journalister är rädda för de som likt honom jobbar på internet. Eftersom de har en så mycket större makt än vad journalisterna har. Han själv till exempel har tio gånger fler prenumeranter på sin youtubekanal än vad Wall Street Journal har.

Jag håller inte med honom om att alla journalister är som dem han beskriver. Men jag kan inte låta bli att hålla med till en viss del.

Det är inte bara Hänt Extra som idag sätter rubriker som lurar folk till att tro att de ska få läsa om något annat än vad det i själva verket är. Det ser vi på flera ställen, dagstidningar som hos Sveriges Radio och Sveriges Television. I sin strid om läsarna, tittarna och lyssnarna har stora delar av journalistkåren glömt bort sitt uppdrag som trovärdiga nyhetsförmedlare som ska granska makten. Därmed sagt att Pewdiepie är definitivt en maktinnehavare värd att granska. Men tro inte att det kan göras med vänsterhanden och med stora hål i granskningen. Det räcker inte med en rubrik som får honom att framstå som en unge som snackar Hitler till våra barn. Det ser de igenom. Och framförallt nu.

Annons

Pewdiepie har lärt miljoner av ungdomar runtom hela världen att inte lita på en rubrik. Det är bra. Men vad som är mindre bra är att han också lär dem att inte lita på media.

För vad media gör när de lägger mer tid på att hitta en slagkraftig rubrik än på ett samhällsnyttigt innehåll är som att ge bort en jättestor paket. Men när den som öppnar paketen får gräva och gräva tills hen hittar en liten, liten sten i botten så kommer besvikelsen. Och förtroendet får sig en törn.

Ta tillbaka makten att vara de som står för pålitlighet. Tills ni har gjort det kommer majoriteten att lyssna till vad Pewdiepie och Jockiboi har att säga. Och då handlar vår framtid mer om vilka som fuskar i spel än vilka som fuskar i våra kommunhus.

PS. Jag tyckte att Jockiboi lät lite förkyld i senaste klippet.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons