Annons

Kålpudding

Publicerad 15 augusti 2016
Foto: Lina Ländin
Foto: Lina Ländin

Hej, Linas Kök här!

Denna veckan bjuder jag på avancerad husman och en god Kålpudding. Husmanskost kräver sin tid i köket men lägger du ner mycket kärlek i den så lovar jag att resultatet blir bra. Kålpudding har jag älskat ända sedan jag var barn och mamma lagade det ofta. Vi hade oftast skirat smör till men i mitt recept blir det en god gräddsås till i stället. Rätten är perfekt att laga dagen innan den ska ätas.

Annons

Kålpudding

Ingredienser till 4 portioner Tid: ca 90 min varav 45 min i ugnen

▪ 500 g blandfärs

▪ 1 kg vitkål

▪ 1 stor gul lök

▪ 1 dl grädde

▪ 1 msk japansk soja (typ Kikkoman)

▪ 1 ägg

▪ 1 msk sirap

▪ 1 msk salt

Annons

▪ 1/2 tsk vitpeppar

▪ 1 tsk svartpeppar

▪ smör

▪ Tillbehör

▪ Kokt potatis

▪ Pressgurka (0,5 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten, hackad persilja)

▪ Gräddsås av stekskyn

▪ Rårörda lingon

1 Skär ett snitt runt roten på vitkålen och plocka bort 6 st hela blad.

2 Koka upp vatten och blanchera vitkålen i 15 minuter.

Annons

3 Mixa lök och resten av vitkålen i en matberedare.

4 Fräs blandningen i smör tills den blivit glansig. Tillsätt lite sirap och smaka av med salt.

5 Vispa ihop grädde, soja, ägg, sirap, salt och peppar i en skål. Vänd ner färsen och hälften av kålblandningen. Blanda väl.

6 Sätt ugnen på 200 grader.

7 Smörj en springform med smör. Lägg hälften av kålbladen i botten.

8 Lägg hälften av färsen på kålbladen. Häll resterande kålblandning över färsen. Toppa med ett lager färs till och lägg till sist på resterande kålblad.

9 Pensla kålen med smällt smör. Strö över salt och lite brun farin.

10 Grädda mitt i ugn ca 45 minuter. Ställ formen på en plåt då det kommer rinna vätska ur den som sedan ska användas till såsen.

11 Under tiden kålpuddingen gräddas, gör pressgurkan.

12 Blanda ättika, socker och vatten. Skiva 1 gurka tunt och lägg i ättikan tillsammans med hackad persilja.

Annons

13 Ta ut kålpuddingen och låt vila. Häll 2 dl vatten i plåten som formen stod på och koka ur den på skyn.

14 Häll skyn som bildats i formen i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och 1 msk kalvfond.

15 Koka upp och tillsätt 1,5 dl grädde. Smaka av med salt, lite sirap och red såsen med maizena.

16 Servera med kokt potatis, pressgurka och lingon.

Lina Ländin

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons