Annons

Kampen om tågen fortsätter

Publicerad 5 februari 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Det blev en västlig sträckning av höghastighetsbanan. Det beskedet kom den 1 februari, men Växjö kommun kommer fortsätta att kämpa för en östlig dragning av Höghastighetsbanan. Kampen tar de tillsammans med Karlskrona och Kalmar kommun som alla tre anser att beskedet är en "orimlig nonchalering".

De tre kommunerna menar att de alla är framgångsrika med bland annat högskolor och universitet och tillhör den absoluta toppen när det gäller befolkningstillväxt. Både bostadsbyggandet och framtidstron är stor och ett behov av bättre infrastruktur, fler huvudkontor, mer investeringar och ökad statlig närvaro.

Annons

I ett pressmeddelande skriver samtliga kommuner att samverkan mellan kommunerna är stark, att de ligger alla i sydöstra Sverige och har en timme till varandra. De skriver också att storstadsperspektivet i de statliga satsningarna är "förhäxande”.

Förutom att verka för en östlig dragning av höghastighetsbanan, lämnar de ytterligare en rad besked till staten:

• De kommer gemensamt arbeta för ett sydostpaket när det gäller statlig infrastruktur och anser att det är dags att staten prioriterar den östra delen av landet. "Vi vill se dubbelspår på järnvägen mellan våra tre kommuner. Vi vill se en rejäl upprustning av vägsystemen. Målet är att gå från tre arbetsmarknadsregioner till en", skriver de i pressmeddelandet.

• Kommunerna vill också förtydliga att de hänger ihop, ifall Sverige skulle delas upp färre men större regioner eftersom det pågår en utredning om att bilda färre men större regioner i landet. "Vi vill inte se en ny regiongräns mellan oss", skriver de.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons