Annons

Kappvändare till supportrar

Publicerad 11 mars 2016
Elisabeth Anderberg, krönikör på Vxonews. Foto: Linda Himsel
Elisabeth Anderberg, krönikör på Vxonews. Foto: Linda Himsel

Tänk dig att du går in i din matvarubutik. Du har alltid handlat där och personalen känner lika väl igen dig som du dem.

Du är ute efter grillad kyckling. Men det finns ingen ute i butiken så du ber Anna Andersson som har jobbat där länge att se efter om det finns någon. Anna går iväg och du väntar. Du får vänta lite längre än vad du tycker är okej så därför börjar du skrika hysteriskt: Era jävla sopor! Visa att ni vill ha kunder annars kommer jag att bojkotta er!

Annons

Du tar upp mobilen och börjar genast twittra: Anna Andersson är en satans fitta. Hon drar skam över hela butiken. AVGÅ!

En annan kund i butiken kommer fram till dig och ber dig lugna ner dig. Du skriker tillbaka: Jag har fan handlat här längre än dig. Du har ingen rätt att säga något till mig!

Efter en liten stund kommer Anna ut i butiken och med sig har hon några rykande grillade kycklingar. Hon ursäktar dröjsmålet med förklaringen att kycklingen var inte färdig så därför väntade hon vid grillen så att du skulle få dem så fort som möjligt. Du rycker åt dig en kyckling och ställer dig i kön för att betala. I kön twittrar du lite till: Anna Andersson fixade det till slut. Men det är fan inte ok. Blir det inte bättre imorgon hoppas jag att hon försvinner för gott. SOPA!

Skulle du bete dig såhär i din butik så tror jag att folk omkring dig skulle betrakta dig som en idiot. Om du upprepade detta beteendet skulle du med all säkerhet bli portad från butiken. Bara för att du är missnöjd med butikens service så är det inget som kan giltighetsförklara ett personangrepp.

Denna vecka startar Växjö Lakers sin slutspelstid. Det är väldigt spännande och många som följer och engagerar sig. Vägen till slutspelet har inte sett ut på samma sätt som förra säsongen. Eller säsongen före dess. Detta eftersom det är människor i lagen. Både i det egna och dem man möter. Men om vi tittar rent poängmässigt när hela grundspelet är spelat så hade Växjö Lakers 96 poäng efter förra säsongens grundspel. Denna säsongen slutade grundspelet med 87 poäng. Men då ska vi också komma ihåg att det är tre färre matcher spelade. Så låt oss säga att de skulle spelat tre matcher till och vinna dem så skulle poängen se ut som under guldsäsongen.

Jag kan förstå besvikelsen när laget man håller på förlorar. Jag kan förstå frustrationen man känner. Men jag kommer aldrig att förstå personangreppen.

Jag läste en krönika där man jämförde dagens hockeymatcher med gladiatorspel som utspelade sig under antikens Rom. Publiken satt runtomkring och ville se gladiatorerna strida mot varandra. Publiken höll alltid på den starkaste och det var de som bestämde om den svagaste skulle skonas från döden eller inte.

Samma sak är det med den lilla klick av supportrar som kallar sig äkta supportrar. De håller på sitt lag då de är starka, men då de visar svagheter visar de inga tecken på att skona någon. Det är direkta personangrepp och i vissa fall hot.

Missförstå mig inte. Jag kan också tycka att ett lag spelar dåligt och kan säga det. Men att peka ut enskilda personer och säga att de borde avgå och sedan i detalj beskriva hur värdelösa de är. Det är helt sinnesrubbat. Det finns ingen annanstans i samhället vi skulle tillåta det.

Det närmsta vi kan komma idag är väl politikerföraktet som visar sig med vidriga personangrepp och hot. Skillnaden där är att detta polisanmäls och politikerna får stöd när de blir utsatta.

Annons

Hockeyspelare, tränare och andra runt laget får höra att så går det till. Sam Hallam sa en gång i en intervju att en hockeymatch är att likna vid show business och att ta kritik för en dålig föreställning ingår. Ja, att ta kritik. Men inte att ta påhopp och hot. Tyvärr är folket inom hockeyvärlden så vana att de inte reagerar så mycket. Inte utåt i alla fall. Men om jag skulle gå till mitt jobb och dagligen få höra hur usel jag var, så skulle det sätta sig. Det gör det på människor.

Det som är konstigt i det hela, är att de som är värst arbetar ofta inom eller studerar till yrken där de har med människor att göra. Jag skulle inte vilja ha mitt barn på en förskola där personalen tillbringar timmar med att hota, förnedra och slå ner på andra människor. Det är ju absurt.

Varför hockeyklubbarna runt om i landet inte gör något åt detta är för mig en gåta. Det finns klubbar som hellre har tagit böter av SHL än att stänga av supportrar. För supportrarna är ju så viktiga… Ja, de supportrarna som uppför sig som normala människor och som förstår att vi har gått vidare från antikens Rom. Det är inte gladiatorer nere på isen. Det är människor som gör sitt jobb.

Det absurda fortsätter sedan när laget går uppåt. När det går bra och de små detaljerna sitter. Då kan samma personer som dagarna före har uttryckt sitt äckel över vissa spelare helt vända om och tycka att samma spelare borde hyllas stort och ståtligt.

Jag vill hylla de supportrar som följer sitt lag i vått och torrt. Som ser det till vad det är. Hockey. Och det är de allra flesta skulle jag säga. Men den lilla klick av äkta supportrar vars kappor vänder sig efter siffror i tabellen. Den klicken är en kvarleva av antikens Rom. Väx upp för fan och släpp era mindervärdeskomplex och njut av hockey istället.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons