Annons

Kärleken till en ständigt aktuell hylla

Det som började med ett diskställ kom att utvecklas till en designklassiker. String som Kajsa och Nisse Strinning formgav 1949 är idag populärare än någonsin. Vi tar en inredare från Svenssons i Lammhult till hjälp för att förstå Stringhyllans plats i dagens hem.
Den här texten är producerad av Svenssons i Lammhult. Den är inte skriven av VXONEWS journalister. • Publicerad 16 mars 2017
Kombinera din egen String-hylla med de hyllplan, material, färger och tillval som passar ditt hem.
Kombinera din egen String-hylla med de hyllplan, material, färger och tillval som passar ditt hem.

Hur skapas då en designklassiker? Vi får ta oss tillbaka till Stockholm 1941. Kajsa Svanholm och Nisse Strinning läste arkitektur på Kungliga Tekniska högskolan och blev kära. Paret inledde ett mångårigt designsamarbete som tog sin början i köket. Dåtidens diskställ var i trä som gav lukt eller i metall som rostade. De fick då den geniala idén att doppa metalltråd i plast för att skapa en funktionell trådhylla där disk enkelt kunde rinna av.

När Bonniers Folkbibliotek 1949 utlyste en tävling om en folkbokhylla kom Kajsa och Nisse i sitt tävlingsbidrag att hämta inspiration från diskstället. Samma trådhyllor som disken vilat på designades nu om till gavlar och hyllstegar åt flyttbara hyllplan. Av 194 tävlingsbidrag från hela världen kom deras bidrag String att vinna och en designklassiker var född. Ett exempel på det stora genomslag den sinnrika hyllan fick är att FN-skrapan i New York som invigdes året därpå inreddes med Stringhyllor.

Annons

Vilken betydelse har då Stringhyllan idag? För att få svar vänder vi oss till Studio Svenssons som är Svenssons i Lammhults inredningstjänst. Vi träffar inredaren Katarina Bäckman som berättar om hur en designklassiker som String kan användas för att skapa både sammanhang och känsla i ett hem.

Kombinationen av minimalism och flexibilitet gör att String passar bra i dagens hem där varje rum ofta fyller fler än en funktion. Precis som med andra designklassiker vi arbetar med på Svenssons i Lammhult sker en förnyelse i takt med tiden, säger Katarina.

Ett exempel på detta är den första helvita serien av String som lanserades 2005. Katarina tipsar även om webbverktyget där det går att bygga ihop sin egen String-hylla. Direkt i webbläsaren kan alla skapa sin egen personliga designklassiker. Ny teknik har även gjort att varianten med plexiglasgavlar String Plex som blev för dyr att producera på 1950-talet nu finns tillgänglig igen.

Precis som med alla designklassiker ligger ett stort hantverk bakom varje hylla. När det gäller varianten i rostfritt stål som kom 2015 tillverkas faktiskt gavlarna inte så långt härifrån på Lövås Svets i Anderstorp, berättar Katarina.

Innan Nisse Strinning gick bort 2006 hann han med att bidra till designen av den nya modellen String Pocket där hyllorna anpassats för pocketböcker. Kajsa Strinning lever fortfarande idag 94 år gammal i Stockholm.

För oss känns det som en ära att föra Kajsa och Nisse Strinnings designarv vidare och hjälpa smålänningar att inreda sina hem med deras lika enkla som geniala hyllkonstruktion, avslutar Katarina på Svenssons i Lammhult.

Inredarens tips

1. Webbverktyget där du kan bygga din egen String-hylla gör det enkelt att sitta hemma i vardagsrummet hela familjen när ni tar fram er egen designklassiker.

2. För det yngre paret som flyttar in i sin första lägenhet, eller villans småsovrum, passar String Pocket bra.

3. När du ska inreda ett arbetsrum kan String kombineras med bordsskiva, lådor och hyllor för både skrivbordsplats och smart förvaring.

Annons

Inredaren Katarina Bäckman på Studio Svenssons, Svenssons i Lammhults inredningstjänst, hjälper varje dag smålänningar att inreda sina hem med designklassiker.
Inredaren Katarina Bäckman på Studio Svenssons, Svenssons i Lammhults inredningstjänst, hjälper varje dag smålänningar att inreda sina hem med designklassiker.
Hyllsystemet String går enkelt att bygga ut och anpassa efter både form och funktion.
Hyllsystemet String går enkelt att bygga ut och anpassa efter både form och funktion.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons