Annons
Nöje

Katterna intar Växjö Teater

På lördag är det premiär för LinneaTeaterns uppsättning av klassikern Pelle Svanslös. Det är i grunden en ganska mörk historia om utanförskap men som också innehåller mycket humor.
– Det är familjeteater som både ska väcka tankar och locka till skratt, säger regissören Cecilia Lindblom.
Publicerad 28 oktober 2017
Foto: Fotograf Mats Samuelsson AB

Magazinet besöker Växjö Teater och följer repetitionerna av Pelle Svanslös, Gösta Knutssons älskade berättelse om katterna i Uppsala. LinneaTeatern har premiär på föreställningen nu på lördag och totalt kommer det vara 19 katter/skådespelare på scen.

– Skådespelarna är i alla åldrar mellan 7 och 70. De yngsta spelar kattungar, berättar Cecilia.

Annons

Teater med musikinslag och som riktar sig till hela familjen. Så beskriver Cecilia föreställningen. Pelle Svanslös skrevs av Gösta Knutsson på 1930- och 40-talet i en tid präglad av fascism och nazism. I botten finns en ganska mörk berättelse om utanförskap och mobbning. Pelle, som saknar kattens finaste prydnad, hånas av den elaka katten Måns.

– Måns planerar en massa elaka spratt, men oftast är det han själv som råkar illa ut i slutändan.

Pelle Svanslös innehåller även mycket humor, inte minst genom karaktärerna Bill och Bull.

– Deras ordvrängeri och dumma kommentarer lockar till skratt.

Foto: Fotograf Mats Samuelsson AB

Pelle Svanslös spelas av Felix Walette, som beskriver sin kattkaraktär som snäll och godtrogen.

– Han är naiv, otroligt naiv!

Pelles rival, den elaka Måns, spelas av Julius Julle Lindberg.

– Måns anser sig vara stadens smartaste och vackraste katt. Och han vill självklart sätta nykomlingen Pelle Svanslös på plats!

Måns backas upp av kumpanerna Bill och Bull, två skojiga men tämligen korkade katt-tvillingar som har väldigt svårt att hålla tyst.

– Vi kommer vara de mest korkade katter som någonsin stått på en scen, säger Bill och Bull alias Lars-Olof Rask och Hans Lindén.

Annons

I centrum för intrigen står Maja Gräddnos, den något blyga men ändå bestämda kattdamen som slits mellan kärleken till Pelle och vänskapen med de andra katterna.

– Hon älskar Pelle men vill på samma gång vara vän med katterna som är elaka mot honom, berättar Nina Bengtsson Linnér.

Hur är det att spela katt?

– Jag är kattälskare, så det är jätteroligt! Utmaningen är att hålla ordning på svansen. Det har redan hänt ett par gånger att jag i logen råkat välta omkull vattenflaskor och liknande föremål med svansen.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons