Annons

Klart för ny rondell i Växjö

Publicerad 18 april 2017
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten

Nyligen beslutade Växjö kommunfullmäktige om ett medfinansieringsavtal för ombyggnation av Fagrabäcksrondellen. Avtalet innebär att kommunen kommer betala ett fast belopp på 78 miljoner kronor av den totala kostnaden som i nuläget uppgår till 284 miljoner kronor – något möttes av skarp kritik från Vänsterpartiet.

Nu står det klart att det blir en helt ny rondellösning vid Fagrabäck i Växjö, efter det att ärendet var uppe i kommunfullmäktige under tisdagseftermiddagen. Kommunen kommer enligt beslutet att lägga 78 miljoner kronor av den totala kostnaden och förhoppningen är att den nya lösningen ska bidra till minskad köbildning på både det kommunala och statliga vägnätet. Vänsterpartiet har hela tiden motsatt sig lösningen och argumenterade starkt för att kommunen skulle välja en annan väg.

Annons

– Under klimatmötet i Paris skrevs det tydligt om Sveriges höga ambitioner, men den här planen går helt emot det vi meddelade där. Det här är en fråga som strider mot nationella, regionala samt kommunala mål där vi tydligt säger att vi inte ska uppmuntra bilism. Det handlar om att tjäna sekunder på en ny lösning vi Fagrabäck, men det går att hitta bättre lösningar. Köerna är framför allt arbetsrelaterade och där kan vi göra mycket, säger Carin Högstedt (V).

Vänsterpartiet yrkade för ett avslag men trots detta gick förslaget igenom. Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M), framhöll vikten av att en växande stad även kräver prioriteringar för resande. Hon menar vidare att avtalet är en bra lösning då Växjö kommun inte behöver gå in med medel i det fall att trafiklösningen blir mer kostsam än beräknad.

– Växjö växer och ska vi lyckas med tillgängligheten så måste vissa prioriteringar göras. Ja, vi ska bidra till att minska bilismen men då får vi hitta andra lösningar. Avtalet är dessutom utmärkt då vi som kommun inte kommer spendera en krona mer än beräknat av skattebetalarnas pengar. Det är svårt att göra staden mer tillgänglig utan förändringar, säger Anna Tenje (M).

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons