Annons

Kommunalråd får tung ordförandepost

Publicerad 17 maj 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Kommunalrådet Åsa Karlsson Björkmarker (S) valdes under gårdagen till ordförande i ICLEI Europa, en global organisation för städer som arbetar aktivt med miljö- och hållbar utveckling. Hon säger själv att hon ser fram emot uppdraget och hoppas på att hon kan dela med sig av egna erfarenheter från Växjö, men också ta del av andras lärdomar.

ICLEI, Local governments for sustainability, grundades 1980 som en organisation där lokala och regionala aktörer möts för att tillsammans diskutera hållbar stadsutveckling. Totalt är över 1 000 städer och kommuner medlemmar och nyligen meddelades att det blir Växjös kommunalråd Åsa Karlsson Björkmarker (S) som blir ny ordförande för ICLEI Europa.

Annons

–  ICLEI är en viktig aktör internationellt och jag är glad att jag fått fortsatt förtroende och nu tar plats som ordförande för den europeiska delen. Jag ser fram emot att vara med och påverka globalt och dela de erfarenheter och den kunskap vi har i Växjö, men också fånga upp erfarenheter från andra, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

De andra städerna som finns representerade i styrelsen är Barcelona, Rotterdam och Freiburg. Växjö har länge varit engagerat i ICLEI:s arbete och har deltagit i flera olika projekt. Åsa Karlsson Björkmarker har tidigare varit styrelseledamot i ICLEI Europa, men blir nu alltså ordförande. Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) har tidigare meddelat sitt stöd för Björkmarkers nominering.

– Det är bra och viktigt att Växjö intar denna prestigefyllda post och självklart stöttar jag Åsa. Detta är ett tydligt tecken på att Växjö anses vara en viktig part för att föra det globala klimatarbetet framåt, säger Anna Tenje.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons