Kommunen får skylla sig själv

Publicerad 2 juni 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Totalt har 150 tjänster som lärare på Växjö kommuns skolor annonserats ut inför höstterminen.

Nu träder lärare fram och berättar att Växjö kommun får skylla sig själva när det gäller lärarbristen, eftersom flera erfarna lärare halkar efter lönemässigt och väljer då att sluta.

Ofta går de till andra kommuner, eftersom man då får mer betalt. Läraren tycker också att lärarlönelyftet som regeringen kommer att betala ut är provocerande, eftersom det kan tydas som att de lärare som har dålig lön är dåliga lärare.

– Mina vänner som gått andra akademiska utbildningar som är kortare än min tjänar 10 - 15 000 mer än jag. Jag förundras när Växjös politiker kliar sig i huvudet och inte begriper varför man har så svårt att rekrytera lärare. Det är inget svårt för Växjö att lösa problemen. Fast det är inte gratis. Det handlar om två saker: löner och arbetsmiljö, säger läraren till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.