Annons

Kommunens besked om böneutrop i Växjö

Växjö • Publicerad 21 mars 2018
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om böneutrop i Växjö har blivit en nationell snackis. Stiftelsen vill ha böneutrop från moskén och har skickat in en ansökan till polisen, något som mött många reaktioner.

Nu har miljö- och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott i Växjö kommun lämnat in ett förslag på yttrande gällande böneutropet. Förslaget ska nu upp i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Annons

– Nämnden överlämnar 27 mars yttrandet till polisen och vi kommer då även rekommendera polisen att ta kontakt och höra grannar innan de fattar sitt beslut i ärendet. Det lagrum vi utgår från, miljöbalken, tar ingen hänsyn till ljudutsändningens innehåll och budskap. Vårt yttrande handlar alltså enbart om ljudnivå och ansvar för att följa de riktvärden som finns, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

”Miljöbalken säger att alla som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd, ska utföra de skyddsåtgärder och begränsningar som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att åtgärden medför olägenheter för människors hälsa eller miljön. De eventuella olägenheter som kan bedömas i det här fallet är relaterade till ljudnivån vid böneutropet”.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons