Annons

Kommunmiljoner till privat bolag utan upphandling

Publicerad 30 juni 2016
Foto: Johanna Ursjö, Smålandsposten
Foto: Johanna Ursjö, Smålandsposten

Att anordna stora och populära evenemang som Melodifestivalen och matmässan är viktigt för Växjö. Det gäller att synas och marknadsföra sig, och ofta är det företaget Växjö & Co AB som anordnar det hela och sedan skickar fakturor till kommunen. Fakturor som sammanlagt landat på närmare 35 miljoner kronor senaste fem åren.

Problemet? Namnet till trots är Växjö & Co AB inget kommunalt bolag, utan ägs av en ideell förening med målet att få fart på besöksnäringen i Växjö. Som Smålandsposten uppmärksammar idag borde kommunen därför ha genomfört en upphandling, så att billigast bolag som ändå uppnår kraven ska få arrangera ett visst evenemang. Då kommunen inte gjort detta kan de ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Detta innebär i praktiken att skattepengar kan ha slösats bort, då inte andra aktörer fått chans att erbjuda tjänsten för en billigare peng.

Annons

– Det inte har varit aktuellt och varit på agendan att vi skulle konkurrensupphandla detta och det är ni som väcker frågan nu, säger näringslivschefen Thomas Karlsson till Smålandsposten.

Jonatan Andersson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons