Annons

Konstverk till Växjöskolor

Publicerad 28 februari 2017
Foto: Lennart Ernstsson, Smålandsposten
Foto: Lennart Ernstsson, Smålandsposten

Under 2014 beslutade kommunfullmäktige om en regel där en procent av kostnaden för nya byggnader ska avsättas till konstnärlig gestaltning och nu är det dags för Växjös nya skolor att få sina tillskott av konst. Först ut är Pär Lagerkvistskolan där bland annat delar av fasaden vid skolans huvudentré smyckas av konstnären Åsa Maria Bengtsson. Till Elin Wägnerskolan har 900 000 kronor avsatts till konst och ett av önskemålen från skolan är att lyfta Wägners gärningar inom fred, genus och miljö. Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tycker det är självklart att även skolor ska smyckas av tillgängliga konstyttringar.

– Vi har två jättestora nya skolor i Växjö och där måste konsten få plats, inte minst är det trevligare att titta på byggnader med vackra utsmyckningar. Tanken bakom regeln är att alla Växjöbor ska kunna ta del av konsten och då får vi inte glömma våra elever. Ju tidigare man får ta del av konst och kultur, desto bättre.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons