Annons

Kräver satsning på e-sport i Växjö

Publicerad 12 april 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Tidigare i vår presenterade näringslivskontoret i Växjö en satsning som ska få fler inom IT att söka sig till kommunen, bland annat genom en nationell rekryteringskampanj samt en gemensam hemsida för lokala företag. Bra, tycker liberalen Magnus Stenbenke, men långt från tillräckligt.

– Jag tror inte man från kommunens sida riktigt fattat grejen. Växjö fattas en väldigt viktig bit för att kalla sig IT-stad, nämligen gamingen.

Annons

I mars meddelades att Växjö kommun nu ska göra en storsatsning för att locka hit arbetskraft inom IT-sektorn. Magnus Stenbenke jobbar själv inom branschen och är sedan en tid tillbaka även representant för Liberalerna i kultur- och fritidsnämnden.

– Jag vet själv hur mycket företag skriker efter arbetskraft och det är jättebra att man vill satsa på IT-sektorn. Man har dock glömt en viktig del och det är gamingen, idag står den för hälften av omsättningen inom branschen och det vore oerhört dumt att bortse från detta.

Gaming är en av Sveriges största exporter och omsätter i runda slängar tio miljarder kronor årligen. I regionen finns cirka 600 IT-företag och undersökningar visar att dessa kommer behöva anställa uppemot 700 personer inom de närmsta åren. Stenbenke tror dock att man måste locka unga talanger hit genom ett annat fokus och lyfter bland annat fram den enorma utveckling som synts inom gaming.

– 92 procent av alla ungdomar mellan 15 och 25 spelar någon form av dataspel varje dag, det här är en så stor möjlighet att vi bara inte kan missa den. Med en satsning på gaming lockar vi hit målgruppen, alla kommer inte lyckas inom just den genren men det kommer att ge ringar på vattnet även inom andra delar av sektorn.

Han vill bland annat se en helhetssatsning där kommunen samverkar med näringslivet, en satsning på utbildning inom IT och ett grepp för att locka spelföretag ska förlägga filialer i Växjö.

– Ska vi växa inom IT så måste vi först och främst förstå hur enorm e-sporten faktiskt är. Är inte Växjö med på tåget så tar någon annan chansen.

Ett exempel som han lyfter fram är det lan som arrangerades förra sommaren där 2,5 miljoner tittare följde evenemanget från Växjö. E-sport är en trend som håller i stig och som dessutom bara blir större för varje år – ska Växjö profilera sig inom IT så måste man enligt Stenbenke våga satsa.

– Jag tror att 99 procent av den arbetskraft som idag efterfrågats har fått sitt intresse framför hemmadatorn, likaså kommer de flesta innovationer inom IT från någon som haft roligt. Vi har inte råd att gå miste om den här chansen.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons