Annons

Krig, kärlek, konst och Katedralskolan

Publicerad 9 mars 2016
Träningen pågår för fullt i Katedralskolans aula. Foto: Charlotte Stjernkvist
Träningen pågår för fullt i Katedralskolans aula. Foto: Charlotte Stjernkvist

– Håll lyktorna närmare ansiktena! Mycket närmare! Vi kommer att behöva ha levande ljus, ficklampor blir väl skitkonstigt att ha vid ansiktet, frågar Andreas Dahl, musikalregissör för Katedralskolans estetiska elever.

I aulan pågår repetitionerna inför premiären av musikalen Aida för fullt. Andreas Dahl arbetar egentligen som dramapedagog på Regionteatern Blekinge Kronoberg men har blivit utlånad till Katedralskolan för att arbeta med deras musikalnummer. Arbetet har pågått sedan augusti förra året och det är första gången som Katedralskolan tar hjälp från regionteatern.

Annons

– Vi började arbetet med musikalen när skolorna började. Att välja musikal är en valbar kurs och det är både tvåor och treor från de estetiska programmen som deltar, säger Andreas Dahl.

Alla de 52 eleverna som söker till kursen får vara med i musikalen men de större rollerna sätts efter hur eleverna presterade audition. Alla genomför en audition för att få känna på hur det går till i yrkeslivet. Vilken eller vilka som får vardera roll bestäms av lärarna.

Katedralskolan har satt upp musikaler sedan 2010 och i år är det Elton John och Tim Rices "Aida" som sätts upp. Musikalen utspelar sig 2 000 år före Kristus då Egyptierna och Nuberna låg i krig med varandra. Förbjuden kärlek blossar upp och människor fördömer varandra för vilka de älskar. Ett väldigt aktuellt tema, menar Andreas Dahl.

– Historien upprepar sig. Vi har samma problem i dag, säger han och fortsätter:

– Jag har jättehöga förväntningar på premiären. Vi har kommit långt och nu hoppas jag att vi naglar det sista och att det kommer fullt hus. Jag vill verkligen att eleverna får känna på det. De har jobbat med det här i ett helt år och detta blir deras betalning.

Premiären är i skolans aula men för första gången någonsin sätts musikalen även upp vid två tillfällen i Växjö konserthus.

– Vi vill synas mer och visa upp föreställningen för fler personer och jag tror att det kommer bli bra, säger Andreas Dahl.

Charlotte Stjernkvist

Andreas Dahl regisserar musikalen Aida. Foto: Charlotte Stjernkvist
Andreas Dahl regisserar musikalen Aida. Foto: Charlotte Stjernkvist
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons