Annons

Kristerssons (M) budget skulle gynna Växjö

Debattartikel av Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).
Växjö • Publicerad 2 maj 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Marcus Palmgren

Varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till polis, skola eller vård. Högkonjunkturen har slösats bort. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har höjt skatterna med 60 miljarder kronor och ökat statens utgifter med 100 miljarder kronor. Samtidigt har vårdköerna fördubblats, polistätheten minskat och jobbklyftan mellan svenskfödda och utlandsfödda har vidgats. Fler är långtidsarbetslösa nu än 2014. När konjunkturen vänder nedåt står Sverige sämre rustat.

Moderaterna har idag presenterat sin budgetmotion i riksdagen. 28 miljarder omprioriteras till vård, skola och säkerhet; återinförd och förbättrad kömiljard, 6 miljarder mer än regeringen till polisen och en timmes extra undervisningstid om dagen i lågstadiet. Bidragstak så att bidrag inte kan löna sig mer än arbete och kvalifikationskrav till fler bidragssystem är två viktiga grundbultar i den största bidragsreformen sedan 1980. Prioriteringarna som lyfts fram hade sammantaget stärkt Växjös välfärd, trygghet och arbetslinje.

Annons

Igår var det 1 maj, och Växjömoderaterna uppmärksammade detta som arbetslinjens dag. Här är tolv lokala initiativ som vidtagits under mandatperioden för att Växjö ska nå målet om full sysselsättning efter förmåga. Det kräver tydliga krav på eget ansvar, rätt stöd för att bli anställningsbar och nya jobb i växande företag.

1. Skärpta krav för bidrag. Den som tar emot bidrag ska delta i aktiviteter på heltid, exempelvis språkträning, yrkesutbildning eller praktik. Bidrag ska inte betalas ut utan motprestation. Krafttag mot bidragsfusk.

2. Förbättrad företagsservice och ny verksamhetsmark. I servicemätningarna ökar företagens upplevelse av kommunens service. Myndighetsutövningen ska ge stöd att göra rätt.

3. 300 fler utbildningsplatser. Vi har tillfört utbildningsplatser, särskilt yrkesutbildning, till vuxenutbildningen. Många nyanlända med kort utbildning behöver ett snabbt yrkesspår.

4. En väg in för arbetsgivare. Med personlig kontakt för arbetsgivare och Växjölöftets Arbetsgivarcenter ska den som vill ha stöd från kommunen eller Arbetsförmedlingen enkelt gå rätt hjälp.

5. Lån istället för bidrag för nyanlända. Eget ansvar ska krävas från dag 1 i Växjö. Därför har vi bytt socialbidrag mot etableringslån i glappet mellan statliga ersättningar.

6. Språkkrav för bidrag. Det räcker inte att gå Sfi, utan det ställs krav på egen ansträngning och progression för att man ska få bidrag.

7. Boende med aktivitetskrav för nyanlända. Staten tvingar Växjö att erbjuda boende för vissa nyanlända varje år. Vi ordnar ett tidsbegränsat etableringsboende med krav på deltagande i etableringen.

8. Digital tillståndsguide för företag. Den som vill starta eller utveckla en restaurang, förskola eller någon annan verksamhet i Växjö ska kunna vända sig till en digital tillståndsguide, där det snabbt går att hitta enskilda tillstånd som ska sökas hos kommunen eller någon annan aktör, men också alla tillstånd samlat som behövs för att starta en ny verksamhet.

9. Sommarjobbsgaranti med egen ansträngning. För att som gymnasieungdom vara berättigad garantijobb i Växjölöftet Sommar krävs bl.a. att man söker jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

Annons

10. Meningsfull sysselsättning för alla. Växjöbor med psykisk funktionsvariation har nu flera sysselsättningsplatser att välja mellan, eftersom de som vill erbjuda och når kvalitetskraven kan bli utförare i Växjölöftet Sysselsättning. Det ökar individanpassningen.

11. Inget bidrag vid skolk. Om studiebidraget för en gymnasieungdom dras in på grund av hög frånvaro från skolan, ska inte föräldrarna kompenseras med höjt bidrag från kommunen. Det är orättvist mot arbetande föräldrar och försämrar drivkrafterna för föräldraansvar.

12. Vuxenutbildning med fokus på jobb. Med Växjölöftet Vuxenutbildning kan utbildningsanordnare som når höga kvalitetskrav erbjuda utbildning och får ersättning för resultat – och en matchningsbonus om de studerande går vidare till jobb.

Växjö byggs av Växjöbornas ansträngningar. Vi kombinerar landets skarpaste krav på egen ansträngning med behovsanpassat stöd och förutsättningar för företagen att växa. Det finns mycket kvar att göra, men vi behöver också en regering som ger bättre förutsättningar för att rusta Växjö för de samhällsproblem vi står i och inför. Vi tänker ta vårt ansvar.

Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), Kommunalråd

VILL DU SKRIVA DEBATTARTIKEL PÅ VXONEWS? Maila din text till tips@vxonews.se.

Annons
Annons
Annons
Annons