Annons

Kritik mot skärpta återbetalningskrav

Publicerad 20 februari 2017
Foto: MATS SAMUELSSON, PRESSBILD
Foto: MATS SAMUELSSON, PRESSBILD

Nämnden för arbete och välfärd beslutade i fredags att utreda införandet av etableringslån, som kortfattat innebär att de som fått ekonomiskt bistånd i det så kallade ”glappet” blir återbetalningsskyldiga. Nu möts beslutet av kritik från Socialdemokraterna som bland annat menar att det finns risk för att personer tvingas betala tillbaka för mycket.

”Glappet” avser den period från det att dagersättning från Migrationsverket upphör till dess att personen får sin etableringsersättning. De som saknar försörjning under denna tid kan vända sig till kommunen för att få ekonomiskt bistånd. Då etableringsersättningen sedan betalas ut retroaktivt kan detta leda till att personen får dubbel ersättning, något som arbete och välfärd vill komma till bukt med genom att istället införa återbetalningsskyldiga etableringslån. Tanken med lånen är att sänka kostnaderna för kommunen, frågan är inte ännu rättsligt prövad.

Annons

Socialdemokraterna valde dock att lägga ett eget yrkande där man bland annat förespråkar att återkravet först ska gälla från den dagen personen beviljats ersättning.

"Vi tycker inte heller att man ska få dubbla ersättningar, men det majoriteten vill göra är att man även ska betala tillbaka för den tiden man inte fått pengar från Migrationsverket. Tiden mellan att uppehållstillstånd beviljats tills att ett etableringssamtal gjorts kan dröja – det är inte rimligt att man ska behöva betala tillbaka även för den perioden. Det här är människor som hamnat mellan två stolar och vi måste se till individens situation. Den enskilde ska enbart vara återbetalningsskyldig för den period han eller hon levt med dubbla ersättningar."

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons