Annons

Kronobergare söker sig till dansk klinik

Publicerad 17 juli 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Sedan 2013 kan patienter söka sig till utlandet för en viss typ av vård, så länge behandlingen är vetenskapligt belagd och finns i Sverige. P4 Kronoberg rapporterar att denna regel framför allt utnyttjas av de som vill ha behandling mot hyperhidros.

Hyperhidros innebär överdrivna svettningar. Eftersom Region Kronoberg har begränsade möjligheter att behandla detta tillstånd kan patienterna resa till en klinik i Danmark, och sedan få behandlingen betald av hemlandstinget. Behandlingen genomförs genom att Botox sprutas in där de överdrivna svettningarna förekommer.

Annons

Det är i första hand försäkringskassan som avgör patientens rätt till ersättning, men nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att dessa patienter har rätt till full ersättning från sitt landsting.

– Det kan ju bli enklare för dem att få ut en högre ersättning än vad det fått innan, säger Johan Åkerdal, på Region Kronoberg, till P4 Kronoberg.

Jonatan Andersson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons