Annons

Läkare i massupprop i Växjö

Publicerad 8 mars 2017
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten

67 överläkare, underläkare, ST-läkare och AT-läkare har gått ihop i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden. Där framför de sin oro över situationen på akutkliniken i Växjö, skriver Smålandsposten.

"Bemanningen har nu nått ett bottenläge med fler hyrsjuksköterskor än någonsin och ändå fler olösta arbetspass varje vecka. De fasta personalen går på knäna, ombeds gå extrapass och tvingas till större ansvar än vanligt för att kompensera för hyrsjuksköterskornas brist på kännedom om lokala rutiner. Vi läkare som arbetar på akutmottagningen ser med stigande oro på denna utveckling, inte bara genom dess inverkan på vår egen arbetsmiljö utan givetvis även med tanke på patientsäkerheten", skriver läkarna i uppropet enligt Smålandsposten.

Annons

I skrivelsen föreslår läkarna bland annat högre löner för sjuksköterskor. Nämndens ordförande är väl införstådd med problemen på akutkliniken vid Växjö lasarett.

– Jag tycker att deras oro är befogad. Akuten har en oerhört tuff situation och verksamhetschefen har berättat för mig att det finns 14 vakanta sjuksköterskortjänster på kliniken. Det läkarna skriver stämmer med verkligheten. Vilket givetvis inte är bra, säger Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Smålandsposten. Läs mer här.

Regionrådet Suzanne Frank (M) kräver att en haverikommission tillsätts. Läs mer om det här.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons