Annons

Lakers är favorit – men det blir tufft direkt

Publicerad 1 mars 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Krönika från veckans Magazinet

Bara ett par matcher återstår av grundserierna i säsongens hockey. Växjö Lakers är klara för slutspel och TAIF är klara för slutspelsserien. Nu börjar snart det riktigt roliga.

Annons

Växjö Lakers toppar SHL-tabellen och kommer troligen att ha hemmafördel under hela slutspelet. I kvartsfinal väntar förmodligen en vinnare från åttondelsfinalerna. Fem lag känns möjliga i dagsläget. Det är Malmö, Färjestad, Luleå, Karlskrona och Djurgården.

Växjö Lakers har ett blandat facit mot nämnda lag den här säsongen. Det är förstås svårt att prata om dröm- eller mardrömsmotstånd, men faktum är att det skiljer en hel del när det gäller poängskörden. Växjö Lakers har till exempel tagit tio av tolv möjliga poäng mot Malmö och Karlskrona och åtta av nio möjliga poäng mot Djurgården. Betydligt sämre har det gått mot Luleå och Färjestad. Mot Luleå har det bara blivit tre av tolv poäng och mot Färjestad har det blivit fyra av tolv poäng.

Nu är grundserie en sak och slutspel en helt annan, men känslan är att nästan samtliga fem lag har möjligheter att störa Växjö Lakers. Värst är Malmö med en ruggig målvakt och ett vasst powerplay. Luleå är ett återkommande spöke och Färjestad är en slumrande stormakt i svensk hockey som vunnit slutspelsdueller mot Växjö Lakers förr. Samtidigt tror jag att samtliga nämnda lag får svårt att vinna fyra av sju matcher mot svårslagna Växjö Lakers. Seriettan är favorit mot samtliga motståndare, men det handlar inte om några 80-20-dueller.

Historiskt sett hittar vi ofta SM-vinnaren bland topplagen i grundserien. Under tisdagen skickade shl.se ut statistik som visar att 29 av 41 SM-guld tagits av ettan eller tvåan i tabellen. 19 gånger har ettan vunnit. Statistiskt sett skulle en serievinst alltså betyda 46 procents chans till guldfest på Stortorget.

I en haltande och jämn SSL-tabell är det ännu svårt att spekulera i eventuella kvartsfinalsmotståndare för Växjö Vipers. Däremot vet vi att det blir slutspel och att Växjö Vipers kan besegra samtliga motståndare.

För Tingsryds del väntar en enkelserie mot fem andra topplag. Positivt kval ger ett bra betyg för säsongen och när TAIF dessutom skaffat sig bortafördel kan det räcka långt.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons