Annons

Länstrafiken kan betala din taxiresa

Publicerad 20 februari 2016
Är tåget eller bussen mer än 20 minuter för senat kan Länstrafiken Kronoberg betala din taxiresa. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Är tåget eller bussen mer än 20 minuter för senat kan Länstrafiken Kronoberg betala din taxiresa. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

En ny lag om ersättning för förseningar i kollektivtrafiken klubbades igenom strax innan årsskiftet. Lagen innebär att resenärerna kan ta en taxi och skicka notan till Länstrafiken Kronoberg om tåget eller bussen är mer än 20 minuter försenad. Lagen gäller från och med den 1 april i år och det fungerar bara om den planerade resan är på 15 mil eller kortare, skriver Smålandsposten.

Någon biljett behöver inte heller visas upp. Det räcker att man kan visa att man har haft för avsikt att åka, att man har inrättat sig för att resa, att man kan visa att man gått till hållplatsen och att man köpt ett resekort men pengar på.

Annons

Här är branschen skeptisk till lagen. De tror att bedrägerierna kommer att öka och att fler kontroller behöver genomföras.

Thomas Nilsson är trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg och han är båda positiv och negativ till den nya lagen.

– Det är inte fel att resenären får stärkta rättigheter. Spontant tycker jag samtidigt att staten är duktig på att skapa nya regelverk som kostar oss pengar oavsett vem felet beror på. Det är trots allt Trafikverket som ansvarar för alla signalfel, växelfel och annat. Som lagen är utformad nu kan vi inte få tillbaka något från staten av det vi lagt ut för de nya ersättningarna, säger han till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons