Annons

Legenden rider vidare

Ursäkta oss Camaro, Challenger, Charger och Corvette - men när det gäller ikonstatus så utskåpas ni alla av Ford Mustang. Modellen debuterade 1964 och blev snabbt en favorit tack vare sin snygga form, dunderstarka V8 och attraktiva prislapp. När det nu är dags för en facelift lockar man med samma förtecken som för 54 år sedan och vi är inte nödbedda när det bjuds på provkörning längs Côte d'Azur.
Nice • Publicerad 22 april 2018
Foto: CNP Media

Utanför flygplatsen i Nice väntar ett gäng rullande ikoner ihärdigt på oss. Karossutbudet består av såväl Fastback som Convertible med både fyrcylindriga 2,3T EcoBoost á 394 500 kronor och femliters V8:an á 462 500. Nu är valet inte så svårt - inget fel i sig på bensinfyran på 290 hästar men den klassiska bestyckningen är och förblir en V8:a. Dagen till ära i en Fastback med den nya metallicfärgen ”Orange Fury”.

Tar pulsen på pållen

Annons

Vi låser upp testbilen och genast börjar startknappen att pulsera i rött med trettio slag i minuten, vilket är samma rytm som hos en vilande häst. Vi trycker på knappen och maskinen svarar med ett vrål som får nackhåren att resa sig. Men vad är egentligen nytt? Tja, designmässigt handlar det om finjusteringar. Aktern har fått en ny stötfångare, nya elaka ledstrålkastare och modifieringar som minskar luftmotståndet. Tre färger har tillkommit (förutom orange även blått och vinrött) och dessutom erbjuds flera nya interiörfärger samt en helt ny digital instrumentpanel. Navigatorn leder oss blixtsnabbt till den världsberömda bergsvägen ”Route Napoleon” med sina oändliga kurvor och vråldjupa stup. Det är här nya Ford Mustang ska bekänna färg.

Från trav till galopp

Vi väljer ”trackläget” och nu får V8:ans 450 hästar gnägga så gott som fritt. Kraften är enorm och trots tryggheten som den tiostegade automatlådan förmedlar så behöver vildhästen ridas in innan alla gångarter behärskas. I trav får ponnybilen ett betydligt lugnare uppförande och den nya ställbara fjädringen tar hand om ojämnheterna på ett berömvärt sätt. Styrningen är exakt utan att vara nervös och med rätt belastning på gasen blir Mustang en härlig cruiser. Men det krävs väldigt lite för att väcka de tämjda hästarna och sätta dem i galopp. Behövs uppvärmning så finns ”Electronic Line Lock” som låser frambromsarna och låter bakdäcken förvandlas till brännheta rökmaskiner. Tänk dock på grannsämjan och aktivera först ”Good Neighbour Mode” så dämpas motorvrålet högst tillfälligt, tack och lov!

Foto: CNP Media
Willy Priske
Johannes Gardelöf
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons