Annons

Lektor under utredning för fusk

Publicerad 29 april 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

En lektor på Linnéuniversitetet i Växjö misstänkts för att ha fuskat när han lämnade in en ansökan om att bli befordrad till docent.

När en professor granskade ansökan upptäckte han flera felaktigheter, bland annat hade lektorn använt sig av studenters examensarbeten utan att de har fått vara delaktiga i publiceringen. Studenternas uppsatser finns inte med under lektorns referenser och det fattas även källhänvisningar.

Annons

Lektorn känner sig kränkt och tycker att Linnéuniversitetet sysslar med förtal och förföljelse. Han hänvisar till en dom i förvaltningsrätten och menar att man inte behöver referera till uppsatser när man skriver en vetenskaplig publikation. Lektorn menar att han följt de instruktioner som finns när han ansökte om befodran.

Nu utreds fallet av Linnéuniversitet och de berörda studenterna har fått svara på frågor om hur mycket delaktighet de egentligen har haft i lektorns artikel. Det kom fram att de flesta studenterna bara fått en muntlig fråga från lektorn och att de inte var delaktiga i varken utformningen eller godkänt den före publicering. En annan grupp studenter berättar att de fått mejl om att lektorn hade skickat in artikeln till en vetenskaplig tidsskrift och att artikeln är "slående lik originaluppsatsen". Det är bara en student som säger att han varit delaktig i det hela.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons