Annons

Linné ska locka till leklust i Växjö

Carl von Linnés tillvaro var fylld av vetenskap och lust att upptäcka den värld vi lever i. Förhoppningsvis ska den nya lekparken i Linnéparken väcka samma nyfikenhet hos barnen.
Publicerad 7 juni 2017
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg

Tryck på bilden för att starta ett bildspel.

På nationaldagen den sjätte juni invigdes nya temalekplatsen Linnés värld i Linnéparken i Växjö. Utformningen av lekplatsen har inspirerats av Carl von Linné, och det är svårt att missa. Blomsterkungen skulle förmodligen trivas fint bland jättelika blåbär, insekter och växter.

Annons

– Det känns lite som att vara i en annan värld när man är här, säger Moa Hansson Broman, projektledare som också bestämt vart de olika lekställningarna ska stå.

Mitt i lekplatsen finns en lövkoja med sittplatser och en bit bort ligger en blåbärsskog där stora träsniglar bor. På området finns också en minikopia av Linnés lusthus som han lät bygga på sin gård Hammarby utanför Uppsala. Inne i lusthuset finns bilder och namn på olika blommor. Utanför står Fru och Herr 1700-tal, figurer som ska lyfta fram 1700-talskänslan.

– Och så har vi Blomsterslottet, säger Moa Hansson Broman och pekar på en lekställning med rutschkana och en blomma på toppen.

Blomsterslottet är den största lekställningen i temaparken. Tittar man lite närmare ser man att slottet består av möbler i 1700-talsstil. En byrå, en klocka och ett skåp som barnen kan klättra genom. Och rutschkanan förstås.

Det är designern Annika Carlsson som har tagit fram idén för temalekplatsen tillsammans med landskapsarkitektkontoret Sydväst Arkitektur och landskap.

– Annika Carlsson har verkligen designat en unik lekplats. Vi tror att Linnés värld kan bli ett utflyktsmål för hela regionen. Kanske till och med att folk är beredda att åka långt för att komma hit, säger Moa Hansson Broman.

Lekparken är anpassad för både stora och små barn och Moa Hansson Broman hoppas att det finns något för alla.

– Vi har bara hört positiva saker än så länge.

Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg
Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons