Annons

Linnéstudenterna skjuter från vänster

Publicerad 11 februari 2016
Foto: David Elg, Smålandsposten
Foto: David Elg, Smålandsposten

Det här är en debattartikel, skriven gemensamt av MUF, CenterStudenter, Grön Ungdom och Moderata Studenter.

Linnestudenterna hotar att bryta samarbetet med Växjö Kommun. De anser att en avyttring av lägenheter skulle hota studenternas välbefinnande och att det i och med detta skulle bli svårt att uppnå årets studentstad 2018-2019. 

I detta påstående finns det flera direkta fel och en hel del problematik.Annons

1. Det är inte enbart kommunen som kan äga studentbostäder. Det är till och med så att de är inte den enda aktören som borde äga studentbostäder. I dagsläget så bor en stor del av Linnéuniversitetets studenter i bostäder som ägs av det kommunala bolaget Växjöbostäder. De har hamnat i en monopolställning där privata aktörer har svårt att konkurrera mot jätten Växjöbostäder.

2. Linnestudenterna säger sig värna om studenternas bästa, men med ett tydligt avstamp i vänsterns hat mot privat ägande så visar de sin politiska ställning. Det är ett orimligt antagande att privat ägande per automatik gör Växjös bostadsmarknad sämre.

3. Att bryta samarbetet mellan Linnéstudenterna och Växjö kommun skulle innebära en stor problematik för både studenter och kommun. Det samarbete som finns idag, där parterna hjälper varandra skulle helt försvinna och kopplingen mellan studenter och kommun skulle minska betydligt. Hur gynnas vi studenter av att Linnéstudenterna bryter samarbetet med kommunen? Svaret är: studenterna förlorar! Det budgeterade bidraget på 950 000 kronor som tillfaller Linnéstudenterna ifrån Växjö kommun skulle gå förlorat om samarbetet bröts mellan parterna.

4. Det finns redan privatägda studentbostäder, som fungerar lika bra som det kommunalt ägda. Ett exempel på detta är Stubor som idag hyr ut 717 lägenhet till glada studenter. Är ni studenter som bor på Stubor missnöjda med er privata ägare? Vi tror inte att den genomsnittliga studenten bryr sig om vem som äger fastigheten utan bara att allt fungerar bra.

5. Vid försäljning av studentlägenheterna är det ett krav från kommunens sida att lägenheterna fortsätter vara studentlägenheter, d.v.s. de får endast hyras ut till personer som studerar vid Linnéuniversitetet. I sammanhanget bör det också sägas att 360 studentlägenheter är på gång på campus, byggda av kommunen. 110 av dem står klara redan nu i höst.


Försäljningarna ska ske till seriösa köpare som är långsiktiga och som skapar ansvarsfull förvaltning av bostäderna. De lägenheter som står inför försäljning är Idet 1-4, Stallvägen 1-27, Tuvanäsvägen 1-3. Stallvägen 1-27 är renoveringsbehovet stort och en ny ägare skulle kunna innebära satsningar på upprustning.

Genom att sälja skapas goda förutsättningar för Växjöbostäder att bygga fler nya studentbostäder med fortsatt god ekonomi i bolaget.

Ida Eriksson Distriktsordförande MUF Kronoberg


Andreas Olsson Ordförande Centerstudenter Växjö

Neira Kahrimanovic Språkrör Grön Ungdom Kronoberg

Annons


Linn Söderlund Ordförande Moderata Studenter Växjö 


Jakob Steinstö Styrelsesuppleant Växjöbostäder

Andreas Håkansson Styrelsesuppleant VKAB

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons