Annons

Linnéuniversitetet - möjlig väg för asylsökande

Publicerad 7 juni 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Flera internationella studenter som blir antagna till Linnéuniversitetet dyker aldrig upp för registrering. Varför det är så, är det ingen som riktigt vet.

– I vissa fall kan det handla om personer som vill ta sig in i Schengen på ett säkert sätt för att söka asyl, utan riskabla rutter med flyktingsmugglare. Vårt uppdrag är inte att kontrollera avsikten utan behörigheten för studier, säger Stefan Haglund, biträdande antagningsansvarig vid Linnéuniversitetet till SVT Småland.

Annons

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritisk till att Linnéuniversitetet inte agerar närstudenterna uteblir. Han menar att det är universitetet som ska lämna uppgifter till Migrationsverket när studenten inte dyker upp för registrering.

– Annars kan det finnas en risk med att obehöriga personer vistas i landet och sysslar med olaglig verksamhet, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons