Annons

Lokala röster om Kamprads bortgång

Publicerad 28 januari 2018
Foto: Smålandsposten

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är död. Han dog i sitt hem den 27 januari efter en kort tids sjukdom.

Många uttrycker nu sin sorg, saknad och beundran över Kamprads gärningar. En av dem är Älmhult oppositionsråd Elisabeth Peltola.

Annons

– Det är en ledsam och sorgsen dag. Han har fått leva ett långt liv, men det blir ändå väldigt överrumplande när det handlar om Ingvar som har haft en sådan otrolig betydelse för Älmhult, regionen och Sverige, säger Älmhults oppositionsråd Elisabeth Peltola till Smålandsposten.

Anders Dahlvig, Ikeas koncernchef 1999-2009 säger följande till Smålandsposten:

– Det är naturligtvis oerhört sorgligt. Han stod mig väldigt nära. Det är ju Sveriges största entreprenör genom tiderna och en fantastisk människa på alla sätt och vis. Det är sorgligt men samtidigt är det ju ett fantastiskt livsverk som han har åstadkommit och han har haft ett bra liv. När det väl hände var det på ett bra sätt har jag förstått.

P4 Kronoberg har pratat med Dag Severinsson som började på Ikea som 14-åring:

– Ingvar åkte runt i sin rullstol under den senaste julsamlingen. När han såg mig så räckte han fram handen och klappade mig på kinden och kallade mig "Lille Dag", för jag var ju liten när jag började 1957.

Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande i Älmhult, som SVT Nyheter Småland pratat med säger:

– Han har varit en otrolig förebild för många, och jag tror att det är tack vare honom som det finns ett otroligt entreprenörsskap i Älmhult

Johanna Martin, som är presssekreterare på Ikea museum säger:

– Det vi gör nu är att vi har en kondoleansbok i entrén där det finns möjlighet för människor att skriva några rader. Sen kommer vi också skapa möjlighet utanför museet för de som vill komma och lämna en blomma eller tända ett ljus, så är alla fria att komma när det passar, till Smålandsposten.

Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson säger följande via ett pressmeddelande:

Annons

– Ingvar har alltid haft ett varmt hjärta för universitetet, dess studenter och medarbetare. Som stor entreprenör har han inspirerat många och genom ett unikt samarbete möjliggjort mer forskning som kan ge människor en bättre vardag.

På Smålandsposten finns en film med bilder från Ingvar Kamprads liv. Den ser du här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons