"Man måste kunna få bli sjuk på insidan"

Publicerad 7 juni 2016
Foto: Privat
Foto: Privat

Det började med att Josefine Svensson fick nog. Efter åtta år av mobbning i grundskolan bestämde hon sig för att ta tag i problemet. Hon började föreläsa och idag sändes det första poddavsnittet på Växjökanalen Star FM, där hon pratar om hur det är att må psykiskt dåligt. Två gånger i månaden ska hon släppa nya avsnitt på radiokanalen. Men för att först ta sig igenom de helvetiska åren hade hon stängt av sina känslor.

– Jag kände ingenting under hela den tiden. Mina känslor stod på rött. Sen bestämde jag mig för att ta tag i det och bryta tystnaden. Jag ville prata om att jag mådde psykiskt dåligt. Då slog det om och jag kände plötsligt allt, säger hon.

Hon började prata och det tabubelagada ämnet kom upp till ytan. Hon berättade hur det är att leva i en ständig dimma av ångest.

– Ingen ska behöva skämmas över att må psykiskt dåligt och för att det ska bli verklighet måste psykisk ohälsa uppmärksammas. Problemet är enormt. Vart man än vänder sig lider människor av psykisk ohälsa. Det är tabu att prata om det eftersom det inte syns på det yttre, så finns det liksom inte, säger Josefin Svensson och fortsätter:

– Att våga öppna sig och föra konversationen vidare leder i sin tur till att fler vågar Man måste kunna få bli sjuk på insidan och få prata om det.

I det första poddavsnittet gästas hon av det före detta fotbollsproffset Martin Bengtsson.

När Martin Bengtsson var 17 år blev han ungdomsproffs i det Italienska laget Inter. Han var på det ställe i världen han drömt om i hela sitt liv, ändå var det något som inte stämde. Istället för total lycka gick han in i en depression som i sin tur ledde till ett självmordsförsök 2004. Han började gå i terapi, skrev en bok om tiden i Italien och idag pratar han om hur det är att leva ett framgångsrikt liv, men att ändå inte må bra.

Josefin Svensson menar att man måste få slut på tabun, att få fler måste våga öppna sig är att börja prata om den psykiska ohälsan i samhället. Någon måste bara börja.

– Det tog flera år innan någon lyssnade på mig. Men ge inte upp. Som en vän kan man inte lösa någons problem, man kan bara finnas där och lyssna och vara ett stöd. När man väl vågar prata om det får man inte sluta, säger Josefin Svensson.

Till vardags studerar Josefin och arbetar på fritiden med att föreläsa om psykisk ohälsa och hur patienter blir bemötta i vården. Att hon nu har fått möjligheten att spela in en podd ser hon som en enorm fördel.

– Det känns grymt! Jag kan inte vara överallt och föreläsa och nu kan jag nå fler individer som också kan få hjälp hemma, genom att lyssna på mig och Martin. Det var väldigt kul att träffa honom, han har en enorm energi och en stor förmåga att utrycka sig i ord.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.