Annons

Mästerskap i Växjö

Under måndagen inleds Nordiska Mästerskapen i schack i Växjö. Tävlingarna äger rum på Elite Stadshotellet och pågår fram till söndag. Tävlingsledaren Håkan Jalling hoppas på en svensk triumf. – Det vore roligt, särskilt med tanke på att Svenska Schackförbundet fyller 100 i år!
Publicerad 26 juni 2017
Foto: David Färdigh

Nordiska Mästerskapen i schack hölls första gången 1897 och avgörs nu för 55:e gången i ordningen. Det är 25 år sedan mästerskapen senast anordnades i Sverige men nu är det dags igen, och Växjö har fått äran att vara arrangörsstad.

– Växjö schackklubb har god erfarenhet sedan tidigare av att arrangera stora tävlingar, säger tävlingsledaren Håkan Jalling.

Annons

Nordiska Mästerskapen kommer äga rum i stadshotellets övervåning där deltagare från hela Norden gör upp i fyra klasser – en allmän, en damklass och två veteranklasser.

– I en av veteranklasserna är Växjös schacknestor Rolf Lekander topprankad. Så där finns chans till en hemmaseger.

I huvudklassen, Open, gör Nordens främsta schackspelare upp om den åtråvärda NM-titeln. Här finns åtminstone tre tänkbara svenska vinnarkandidater; Nils Gradelius, Evgeni Agret och Erik Blomqvist. Drömscenariot är förstås en svensk seger nu när mästerskapen avgörs på svensk mark.

– Särskilt med tanke på att Svenska Schackförbundet firar 100-årsjubileum i år.

Deltagarna spelar nio matcher på sju dagar, så det är ett intensivt tävlingsschema.

– Vissa dagar kan det bli upp mot tio timmars schackspelande. Då gäller det verkligen att hålla koncentrationen uppe.

Den norska världsmästaren Magnus Carlsens framgångar har lyft schackintresset i Norden, särskilt i Norge men även i Danmark och Sverige. Nordiska Mästerskapen i schack kommer följas av många via livesändningar på nätet, men det finns självklart även möjlighet att se tävlingarna direkt på plats.

– Ja, tävlingarna är öppna för publik med fri entré.

Håkan hoppas på kampfyllda partier med ett rafflande avslut på söndag.

– Roligast vore om mästerskapet avgörs i den allra sista matchen.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons