Annons

Media klär kvinnor i niqab

Publicerad 4 juli 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

Festivalen i Bråvalla är nu avslutad och det som folk, som inte var där, kommer ihåg mest är säkert våldtäkterna som anmäldes. En kvinna anmälde att hon blev våldtagen mitt i publikhavet under Zara Larssons konsert.

Men redan innan festivalen satte igång var våldtäkter och tafsande ett ämne som diskuterades. Jag lyssnade bland annat på P4 Sommar där reportern frågade flera unga kvinnor om de var rädda nu när de var på festival. Intervjun blev till slut till en fars där reportern påminde mer och mer om Sven Melander genom att ställa om frågan igen och igen tills det äntligen var en tjej som gav reportern ett tillfredsställande svar.

Annons

Sedan gick reportern vidare till några killar och pratade bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs.

Jag har sedan läst, lyssnat och tittat på flera intervjuer från festivalen där upplägget var detsamma. Tjejerna var offerlamm som besökte festivalen och det var inte frågan om, utan när de skulle bli utsatta för något. Killarna pratade om hur fulla de skulle bli och reportrar skrattade lite och sa att de var väl ändå där för musiken?

Gå tillbaka själva och läs, lyssna och se. Bråvallafestivalen var upplagd i media som en plats dit killar kom för fyllan och lite musik medan tjejerna var där som potentiella offer.

Det är bra att vi nu lyfter frågan om rätten till våra kroppar. Men det är en rätt, ett ansvar och en skyldighet för alla. Inte bara tjejer. De tjejer som följde medierapporteringen inför att de skulle till Bråvalla kunde vara säkra på att de skulle behöva vara uppmärksamma på de potentiella våldtäktsmännen omkring dem. De skulle bo på den lugna campingen för att vara säkra. De skulle alltid vara i närheten av någon de kände. De skulle hålla koll på var vakterna fanns. Annars var det mer troligt än otroligt att de skulle bli antastade eller i värsta fall våldtagna.

Ett inlägg på Facebook från en person som var på festivalen "En kille höll mig runt midjan under Volbeat. Fy fan vad äckligt! Jag blev helt paralyserad!"

Och det är väl klart att tjejen reagerade så. Media pumpar i tjejerna att all beröring av deras kroppar kan vara ett brott. Det är fel. Det är en synd. Och de måste freda sig från detta.

Låt mig få berätta en sak. Vet ni varför muslimska kvinnor döljer sin kropp? Vart det kommer från alltså? Det handlar om något man började med för tusentals år sedan då olika grupper rövade bort kvinnor från varandra. För att motverka detta så skylde man kvinnorna så att männen inte skulle se dem. Den förtäckta kvinnan är alltså från början ett skydd. Med åren har det sedan förvrängts till att handla om att kvinnan lockar män med sin hud, att kvinnan bara ska visa sig för sin egen make och så vidare. Muslimska kvinnor. Ni kan ta av er era slöjor, niqab och långa kjolar. Vi rövar inte längre bort varandra till vardags, inte ens vi vikingar gör det.

Media idag sätter niqab på varenda ung kvinna då de rapporterar som de gör. Istället för att fokusera på de unga killarna. Berätta om konsekvenserna då de antastar kvinnor. Be dem hålla koll på sina polare så att de inte gör något. Be dem hålla koll på var vakterna är. För du går aldrig säker unge man om du tänkt att begå ett brott.

Jamen, säger nu vän av ordning, bara för att man är kille så betyder inte det att man begår brott. Nej vän av ordning. Men låt mig säga en sak, bara för att man är kvinna så betyder inte det att man blir våldtagen.

Så till nästa festival. Låt oss höra frågorna om våldet till killarna och låt tjejerna för en gång skull få gå på en festival och känna att de behöver inte ta på sig sin niqab. De kan slänga av sig den och ha roligt. De är inte offer, de är kvinnor.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons