Annons

Mikael krossar normer i kjol

Mikael Karlsson är en 43-årig tvåbarnspappa som gillar att bära klänningar och kjol. Genom Instagramkontot Mikael i kjol har hen blivit en förebild för tusentals följare.
Alvesta • Publicerad 7 maj 2018
Foto: Privat

I ett par år har Mikael Karlsson levt som öppet ickebinär transperson.

– Jag kom ut som transvestit år 2015 efter ett helt liv fullt av ångest och skam. Efter ett tag insåg jag att benämningen transvestit inte riktigt passade mig. Då tog jag kontakt med Priderörelsen och insåg att jag snarare var en ickebinär transperson, säger Mikael Karlsson.

Annons

Transperson är ett paraplybegrepp som rymmer hela den mångfald av identiteter, grupper och personer som på olika sätt identifierar sig med begreppet trans. I Mikaels fall betydde detta att hen bröt mot samhällets normer för kön och könsidentitet. Att vara ickebinär kan i sin tur innebära att personen identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Många ickebinära är inget kön alls.

Numera vill Mikael dock inte definiera sig alls.

– Samhällets könsnormer är oerhört starka och det är omvälvande att bryta dem. Jag är människa. Varken mer eller mindre.

Genom Instagramkontot Mikael i kjol har Mikael kommit i kontakt med och inspirerat tusentals följare.

– Jag har fått och gett så mycket kärlek. Det är fantastiskt att komma i kontakt med personer som är eller har varit i samma situation som jag, säger hen och fortsätter:

– Men det är inte bara transpersoner. Många kvinnor har kontaktat mig och berättat att de vågar vara sig själva på ett helt annat sätt.

Foto: Privat

Mikael är nu aktuell som en av föreläsarna under Växjö Pride. Hen besöker Alvesta församling den 7 maj.

– Alla är välkomna, ung som gammal. Det finns 7,2 miljarder människor på jorden och det vore surrealistiskt om alla dessa skulle passa in under normen för antingen kvinna eller man. Därför är det viktigt att så många som möjligt får förståelse för de människor som inte passar i kvinna–man-uppdelningen av kön.

Om du fick ge ett råd. Vad skulle det vara?

– Om du känner dig osäker kring din identitet - ta kontakt med Priderörelsen eller RFSL. Sen är det viktigt att komma ihåg att man aldrig är färdig. Många transpersoner, som genomgått en könskorrigering, tänker kanske att de är klara där. Men det gäller att hitta nuet och leva i det.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons