Annons

Miljonerna når inte kvinnojourerna

Publicerad 2 maj 2016
Foto: Kajsa Erlandsson, Smålandsposten
Foto: Kajsa Erlandsson, Smålandsposten

Regeringen har öronmärkt 100 miljoner kronor om året i tre år till kvinnojourerna runt om i Sverige. Men mer än hälften av pengarna har inte betalats ut.

Anledningen är att kvinnojourerna har problem med att fylla i ansökan och menar att det är för krångligt.

Annons

– Om man slår ut det så tar det nog en person en vecka att fylla i. Det är många frågor och krångliga frågor. Det är helt obegripligt, galet, och jag förstår inte hur Socialstyrelsen tänker, säger Kerstin Lenander på Kvinnojouren Märta till SR Kronobeg.

En av de största anledningarna till att pengarna inte betalas ut är att ansökningarna som kommer in till Socialstyrelsen är ofullständiga. Kerstin Lenander ser risker med de krångliga ansökningarna, som kan leda till att jourerna måste dra ner sin verksamhet eller i värsta fall stänga. Hon menar också att avslagen från Socialstyrelsen måste motiveras bättre, så kvinnojourerna vet vad de gjort för fel.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons